Γιατί μόνο οι Γερμανοί θα μπορούσαν να πέσουν σε μια τέτοια παγίδα; Πώς κατάφερε ένας μικροαπατεώνας να εκθέσει ολόκληρο το σύστημα; Ο Βίλχελμ Φουκτ, ένας άνδρας με το αμφισβητούμενο χαρακτηριστικό του «μικροαπατεώνα», θα την ιστορία του μετατραπεί σε θρύλο.
Η ιστορία του Φουκτ ξεκίνησε από νεαρή ηλικία. Συνελήφθη για πρώτη φορά στα 14 του χρόνια λόγω κλοπής και αυτή η καταδίκη αποδείχθηκε η αρχή της παραβατικής του ζωής. Μέχρι τα 27 του, είχε ήδη στο ενεργητικό του πολλές καταδίκες για διάφορα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης ληστείας, για την οποία καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη.
Αφού αποφυλακίστηκε το 1906, προσπάθησε να αφήσει πίσω του την εγκληματική ζωή και έγινε τσαγκάρης, αλλά η βαρετή εργασία τον έκανε να επιστρέψει στις παλιές του συνήθειες. Αντλώντας έμπνευση από το παρελθόν του, αποφάσισε να υλοποιήσει ένα σχέδιο που θα τον έκανε διάσημο.
Ο Φουκτ ντύθηκε ως Πρώσος αξιωματικός και, με θάρρος και αυτοπεποίθηση, μπήκε στο δημαρχείο της πόλης Κοπενίκ, κοντά στο Βερολίνο. Με τη συνδρομή στρατιωτών που υπακούσαν ευθαρσώς στις “διαταγές” του, διέταξε τους υπαλλήλους να του παραδώσουν 4000 μάρκα, επικαλούμενος εντολές από «ανώτερη αρχή». Οι υπάλληλοι, χωρίς να ζητήσουν περαιτέρω εξηγήσεις, συμμορφώθηκαν, και ο Φουκτ έφυγε με τα χρήματα.
Ωστόσο, η χαρά του δεν κράτησε πολύ, καθώς συνελήφθη μόλις λίγες μέρες αργότερα, όταν ένας συγγενής του τον “πούλησε” στην αστυνομία. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, αλλά η κοινή γνώμη ήταν με το μέρος του, θεωρώντας τον έναν θρυλικό απατεώνα.
Μετά την αποφυλάκισή του, εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του, γράφοντας βιβλία και συμμετέχοντας σε παραστάσεις. Ο Φουκτ πέθανε στο Λουξεμβούργο το 1922, αλλά όχι πριν γίνει θρύλος, με το άγαλμά του στο δημαρχείο του Κοπενίκ να θυμίζει την παράξενη και γεμάτη ανατροπές ιστορία του. Πηγή: ethnos.gr