Αυτοκράτορας Χιροχίτο: Εγκληματίας Πολέμου και Η Ιστορία της Ατιμωρησίας του

Αυτοκράτορας Χιροχίτο: Εγκληματίας Πολέμου και Η Ιστορία της Ατιμωρησίας του

copyright Ap Photos

Από την ανόρθωση στην εξουσία του, ο Χιροχίτο, ο 124ος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, έφερε στη χώρα του ένα κύμα αίματος και φρίκης. Ανέβηκε στον θρόνο το 1926 και από το 1930 η Ιαπωνία βυθίστηκε σε μια περίοδο μιλιταρισμού που έμοιαζε μόνο με την κατάσταση της Γερμανίας υπό τον Χίτλερ. Η πολιτική της καμένης γης στην Κίνα, που εγκρίθηκε από τον ίδιο, είχε ως αποτέλεσμα αναρίθμητους θανάτους και σοβαρές καταστροφές.

Η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προχώρησε σε δολοφονίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ιαπωνικές δυνάμεις σκότωσαν από 3 έως 30 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως αμάχους, με Κινέζους να πληρώνουν τον πιο βαρύ φόρο αίματος. Η Σφαγή του Ναντζίνγκ το 1937, όπου οι Ιάπωνες στρατιώτες εκτέλεσαν έως και 260.000 αμάχους, λάμπει ως μία από τις πιο τρομακτικές φρικαλεότητες της εποχής.

Κατά τις Δίκες του Τόκιο, οι 28 αξιωματούχοι που κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου – ανάμεσα τους και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί – υπηρέτησαν την “ανθρωπιστική” τους υπόθεση ενώ ο Χιροχίτο παρέμεινε ανενόχλητος. Η απουσία του από τα δικαστήρια ήταν το αποτέλεσμα του στρατηγού Ντάγκλας ΜακΆρθουρ, ο οποίος διαφύλαξε τον αυτοκράτορα για να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα στην κατοχή της Ιαπωνίας.

Αφού η Ιαπωνία υπέκυψε μετά τη ρίψη των ατομικών βομβών, αναμένονταν ποινικές διώξεις για τον Χιροχίτο, αλλά αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Με την πίεση των Συμμάχων, ο αυτοκράτορας αποκήρυξε την θεότητά του τον Ιανουάριο του 1946, προκειμένου να συντηρηθεί μια νέα τάξη πραγμάτων στην Ιαπωνία, χωρίς όμως να παραδεχτεί τις ευθύνες του για τις εγκληματικές πράξεις του στρατού του.

Ο Χιροχίτο παρουσίασε μια εξαιρετική ικανότητα να στραφεί προς την ιστορία, χωρίς ποτέ να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Το 1971, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες δηλώσεις για τον πόλεμο, παραδέχτηκε ότι ένιωθε “προσωπική λύπη”, αλλά ποτέ δεν χρησιμοποίησε τη λέξη “συγγνώμη”.

Έτσι, οι εξελίξεις των δεκαετιών αναδεικνύουν τον Χιροχίτο όχι μόνο ως μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα αλλά και ως έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες πολέμου που ποτέ δεν δικάστηκε, αφήνοντας πίσω του μια πληγή στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του!

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Ρωσία αρχίζει την εκκένωση πολιτών από τον Λίβανο μένοντας σε εγρήγορση για την κατάσταση της ασφάλειας

Ρωσία αρχίζει την εκκένωση πολιτών από τον Λίβανο μένοντας σε εγρήγορση για την κατάσταση της ασφάλειας

Συναυλία μνήμης για τα θύματα των Τεμπών με την υποστήριξη Νίκου Πλακιά και του Υπουργείου Πολιτισμού

Συναυλία μνήμης για τα θύματα των Τεμπών με την υποστήριξη Νίκου Πλακιά και του Υπουργείου Πολιτισμού