Αναστάτωση στον Αγροτικό Τομέα από Απαιτήσεις Επιστροφής Χρημάτων από ΟΠΕΚΕΠΕ

Αναστάτωση στον Αγροτικό Τομέα από Απαιτήσεις Επιστροφής Χρημάτων από ΟΠΕΚΕΠΕ

Τσιάρας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μίλησε για την αναστάτωση που έχει προκληθεί στον αγροτικό τομέα εξαιτίας της απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ να ζητήσει την επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς. Ο Οργανισμός παραδέχεται ότι υπήρξαν λάθη στις πληρωμές του 2022 και ζητά την επιστροφή ποσών που κυμαίνονται από μερικά ευρώ έως χιλιάδες. «Υπάρχουν προβλήματα στις πληρωμές και το πόσο έγκαιρα γίνονται», ανέφερε ο υπουργός. Αυτό το ζήτημα είναι σε κεντρικό επίπεδο συζήτησης, καθώς ο Οργανισμός βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης εδώ και ενάμιση μήνα.

Όπως εξήγησε ο Κώστας Τσιάρας, το πρόβλημα προήλθε από την έλλειψη πληροφοριακού συστήματος που οδήγησε σε λανθασμένες πληρωμές. «Για να πληρωθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις του 2023, ελήφθησαν δεδομένα από το 2021 αντί του 2022, με αποτέλεσμα να δοθούν επιπλέον χρήματα στους παραγωγούς», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξυγίανσης του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της λειτουργίας του και τη διαφάνειά του. «Έχουμε δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση ενός σχεδίου εξυγίανσης, που δεν αφορά μόνο την υποχρέωσή μας στους Ευρωπαίους αλλά και προς τον παραγωγικό κόσμο», είπε.

«Περίπου το 86% από τις 197.000 επιστροφές αφορούν ποσά από 0 έως 500 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός. Τόνισε ότι οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να λαμβάνουν ποσά που δεν δικαιούνται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη κανονικότητας στην κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων.

Αναφέρθηκε επίσης στην αποκάλυψη του Προέδρου της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάξου, Δημήτρη Καπούνη, σχετικά με επιτήδειους που έπαιρναν υπερβολικές επιδοτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα. «Η τυχόν εξαπάτηση έχει σοβαρές συνέπειες για τους αγρότες και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους πόρους της Ευρώπης», κατέληξε ο κ. Τσιάρας.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Η Κρίση Νερού και ο Κίνδυνος για την Παγκόσμια Παραγωγή Τροφίμων

Η Κρίση Νερού και ο Κίνδυνος για την Παγκόσμια Παραγωγή Τροφίμων

Σημαντική Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με Κύριο Θέμα το Μεταναστευτικό και την Ανταγωνιστικότητα

Σημαντική Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με Κύριο Θέμα το Μεταναστευτικό και την Ανταγωνιστικότητα