Πάνω από το μισό της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης στα επόμενα 25 χρόνια λόγω της λειψυδρίας, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων και την προστασία των οικοσυστημάτων που σώζουν το γλυκό νερό, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Επιτροπής για τα Οικονομικά του Νερού, η κατάσταση είναι ανησυχητική, καθώς περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν ασφαλή αποχέτευση.
Η ζήτηση για γλυκό νερό αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά του κατά 40% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς οι υδατικοί πόροι δέχονται πρωτοφανή πίεση. Η κλιματική αλλαγή έχει εντείνει τη λειψυδρία, με τις επιπτώσεις να είναι πρώτες και άμεσες στα υδρολογικά συστήματα του πλανήτη, όπου παραδείγματα περιλαμβάνουν την ξηρασία στον Αμαζόνιο και τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Ασία.
Η Παγκόσμια Επιτροπή για τα Οικονομικά του Νερού, η οποία ιδρύθηκε από τις Κάτω Χώρες το 2022, εξέτασε την κατάσταση των παγκόσμιων υδρολογικών συστημάτων και προτείνει διορθωτικά μέτρα. Η 194σέλιδη έκθεση της είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια μελέτη που αναλύει όλες τις πτυχές της κρίσης του νερού. Ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης, Tharman Shanmugaratnam, επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κρατών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων προτού να είναι αργά, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης πρόσβασης σε γλυκό νερό για όλες τις κοινότητες.
Τα ευρήματα της έκθεσης ήταν σφοδρά, όπως υποστήριξε ο Rockstrom, που δήλωσε ότι το νερό είναι το “υπ’ αριθμόν ένα θύμα” της κλιματικής κρίσης. Καθώς οι περιβαλλοντικές αλλαγές προχωρούν σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανεπάρκεια νερού απειλεί τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων. Η καταστροφή της φύσης μέσω της κοπής δασών και της αποξήρανσης υγροτόπων επηρεάζει επίσης τον υδρολογικό κύκλο και επιδεινώνει τη λειψυδρία.
Η έκθεση καταλήγει σε πέντε βασικά συμπεράσματα, σχετικά με την κρίση νερού, τα οποία συμπεριλαμβάνουν την ανεπάρκεια πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό για δισεκατομμύρια ανθρώπους και την ανάγκη μιας συνεκτικής παγκόσμιας στρατηγικής για την αντιμετώπισή της. Η αναγκαία συνεργασία και η ρεαλιστική τιμολόγηση του νερού πρέπει να είναι προτεραιότητες για τις κυβερνήσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι το νερό θα αναγνωρίζεται ως κοινό αγαθό και θα προστατεύεται από τις καταστροφικές πρακτικές.
Πηγή: ethnos.gr