Παραμονές της μεγάλης επετείου, μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου, καθώς και τυχαίοι νέοι που περνούσαν από το δρόμο, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ρεπορτάζ: «Γνωρίζετε τι εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;». Οι απαντήσεις ποικίλλαν. Κάποιος ανέφερε την επανάσταση του 1821, άλλος δήλωσε άγνοια, ενώ ένα κορίτσι με τατουάζ στο μπράτσο ρώτησε διστακτικά αν αφορά τη νίκη απέναντι στους Τούρκους. Η απογοήτευση ήταν εμφανής.
Η ρεπόρτερ, προσπαθώντας να καλύψει την αμηχανία, κατάφερε να πετύχει μια εκ βάθους ανάλυση από έναν 17χρονο, ο οποίος διηγήθηκε με περηφάνια την ιστορία του πολέμου. Ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο του 1939 και τον τορπιλισμό του πλοίου Έλλη, εξιστόρησε την απειλή που προερχόταν από την Ιταλία και την αντίσταση της Ελλάδας. Όταν ο πρεσβευτής της Ιταλίας παρέδωσε το τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, εκείνος αντέτεινε το ηχηρό “ΟΧΙ”, συνειδητοποιώντας την αξία της ελευθερίας.
Η εθνική ενότητα και η γενναιότητα των Ελλήνων ήταν αυτά που συνέβαλαν στη νίκη του ελληνικού στρατού. Αν και ο Μουσολίνι πίστευε ότι η κατάληψη της Ελλάδας θα ήταν εύκολη, σύντομα διαπίστωσε ότι τα ελληνικά στρατεύματα κατέγραφαν επιτυχίες. Η Ελλάδα έστελνε ένα μήνυμα αντίστασης ενάντια στη βία και την καταπίεση. Ο παγκόσμιος τύπος ανήγαγε τους αγώνες της Ελλάδας σε μια ηρωική σύγκριση με τον Λεωνίδα και τις Θερμοπύλες.
Με την ανάπτυξη της σύγκρουσης, ο Μουσολίνι ζήτησε βοήθεια από τον Χίτλερ, οδηγώντας τη Γερμανία να επιτεθεί στην Ελλάδα το 1941. Παρά τη νέα απειλή, οι Έλληνες δεν κάμφθηκαν. Οργάνωσαν αντάρτικες ομάδες, τύπωναν παράνομες εφημερίδες και πολλοί κατέφυγαν στην Αίγυπτο για να αναδημιουργήσουν τον ελληνικό στρατό.
Η 28η Οκτωβρίου συμβολίζει την ημέρα δόξας και αποφασιστικότητας, ενσαρκώνοντας την αντίσταση και την αυτοθυσία του ελληνικού λαού. Η εποποιία του 1940 παραμένει ζωντανή στις μνήμες και τις ψυχές μας, φωτίζοντας το μέλλον, υπερβαίνοντας τις προκλήσεις.
Πηγή: ethnos.gr