Συναγερμός στην Ευρώπη μετά από κρούσματα ιού Μάρμπουργκ σε ταξιδιώτες

Συναγερμός στην Ευρώπη μετά από κρούσματα ιού Μάρμπουργκ σε ταξιδιώτες

Ιός/pexels

Στην Ευρώπη έχει σημάνει σοβαρός συναγερμός λόγω της είδησης ότι δύο ταξιδιώτες έχουν μολυνθεί από τον ιό του Μάρμπουργκ. Οι επιβάτες του Intercity (ICY) χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις αποβάθρες, καθώς ένα ζευγάρι παρουσίασε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πυροσβεστικής, το ζευγάρι προερχόταν από τη Ρουάντα, όπου είχαν φροντίσει έναν άνδρα που αργότερα διαγνώστηκε με τον θανατηφόρο ιό. «Μένει να δούμε αν όντως είχαν μολυνθεί από τον ιό Μάρμπουργκ», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ρουάντα βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή από τον ιό Μάρμπουργκ, με οκτώ θανάτους από την περασμένη Παρασκευή. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί συνολικά 27 κρούσματα μόλυνσης. Ο ιός Μάρμπουργκ ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό Έμπολα και προκαλεί σοβαρό αιμορραγικό πυρετό, με την ικανότητα να επηρεάζει πολλαπλά συστήματα οργάνων. Η νόσος αυτή είναι ζωονόσος και οι νυχτερίδες φρούτων έχουν αναγνωριστεί ως ειδικοί ξενιστές του ιού, από τους οποίους μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι οξέα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και αίσθημα κακουχίας. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να υποφέρουν από κοιλιακό άλγος, κράμπες και σοβαρή υδαρή διάρροια. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, η ασθένεια προκαλεί αιμορραγία από πολλά σημεία του σώματος. Οι μολυσμένοι μπορεί να εμφανίζουν αιμορραγία από τη μύτη, τα ούλα και τα μάτια, ενώ η εσωτερική αιμορραγία εκδηλώνεται με αίμα στα κόπρανα, τα ούρα και τον εμετό.

Η θνησιμότητα από τον ιό κυμαίνεται μεταξύ 24% και 88%, με μέσο ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί από τους μολυσμένους μπορεί να χάσουν τη ζωή τους. Η περίοδος επώασης διαρκεί από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες, με τα περισσότερα συμπτώματα να εκδηλώνονται εντός μιας εβδομάδας μετά τη μόλυνση. Ο θάνατος μπορεί να επέλθει οκτώ έως εννέα ημέρες αφότου εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Συναγερμός στις Αρχές λόγω διαρροής υγραερίου στην Κερατέα

Συναγερμός στις Αρχές λόγω διαρροής υγραερίου στην Κερατέα

Διάσταση Βίας Μεταξύ Μαθητών σε Γυμνάσιο του Αγρινίου

Διάσταση Βίας Μεταξύ Μαθητών σε Γυμνάσιο του Αγρινίου