Λήγει στις 8 Οκτωβρίου η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τον προσωπικό γιατρό. Στη διαδικασία αυτή, για πρώτη φορά, οι ενδιαφερόμενοι φορείς και εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου μπορούν να καταθέσουν επισήμως τις αντιρρήσεις τους. Το νομοσχέδιο αυτό αποσκοπεί στην επανασύσταση του θεσμού μετά από 2,5 χρόνια και αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή για επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές και την νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκειμένου να ψηφιστεί εντός των προσεχών εβδομάδων.
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό φαίνεται ότι προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο και τις επιστημονικές εταιρείες. Ένα από τα κύρια προβλήματα που εντοπίζονται είναι ότι οι αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι θα αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού, είναι συνήθως ανειδίκευτοι νέοι γιατροί, μόλις απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής. Αυτό σημαίνει ότι θα καλούνται να παρακολουθούν και να θεραπεύουν ασθενείς που θα εγγραφούν στη λίστα τους, χωρίς την απαιτούμενη εμπειρία.
Επιπλέον, οι αγροτικοί γιατροί είναι υποχρεωμένοι να υπηρετήσουν τη συγκεκριμένη θέση μόλις για έναν χρόνο, γεγονός που δημιουργεί νέες προκλήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της υπηρεσίας τους, οι πολίτες θα αναγκαστούν να επιλέξουν νέο προσωπικό γιατρό, γεγονός που μπορεί να βλάψει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ιατρού και ασθενούς.
Οι αντιδράσεις συνεχίζονται με την μετατροπή των ειδικευομένων γιατρών της Γενικής Ιατρικής και της Παθολογίας σε προσωπικούς γιατρούς. Οι επιστημονικοί φορείς επισημαίνουν ότι οι νέοι γιατροί υποχρεώνονται να αναλάβουν επιπλέον ρόλους την ώρα που θα πρέπει να εστιάζουν στη ζωτική τους εκπαίδευση μέσα στα νοσοκομεία. Παράλληλα, οι Παθολόγοι τονίζουν ότι το ποσό των 40.000 ευρώ που προτείνεται ως κίνητρο για τους νέους γιατρούς που θα ξεκινούν ειδικότητα από το 2025 είναι ανεπαρκές, καθώς ισοδυναμεί με μόλις 350 ευρώ «καθαρά» το μήνα.
Τέλος, οι Παιδιάτροι εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια παιδίατρων για την κάλυψη των 530.000 παιδιών που θα χρειαστούν δωρεάν επισκέψεις. Σημειώνεται ότι σήμερα οι περισσότεροι παιδίατροι δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και καλύπτουν μόνο 200 δωρεάν επισκέψεις μηνιαίως, με τα συμβόλαιά τους να παρατείνονται έως το τέλος του χρόνου με αμοιβή 2.000 ευρώ μηνιαίως.
Πηγή: ethnos.gr