Φανταστείτε έναν απέραντο κόσμο οργανισμών που ζει μέσα μας, δουλεύοντας μαζί για να διασφαλίσουν την υγεία μας. Αυτή η κοινότητα, γνωστή ως μικροβίωμα, περιλαμβάνει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που κατοικούν στο σώμα μας και συμβάλλουν ουσιαστικά στη λειτουργία του. Αν και οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι αόρατοι, η επιρροή τους στην υγεία μας είναι σημαντική.
Το μικροβίωμα αποτελείται κυρίως από βακτήρια, αλλά επίσης περιλαμβάνει μύκητες, ιούς και αρχαιοβακτήρια. Κάθε άτομο διαθέτει το δικό του μοναδικό μικροβίωμα, το οποίο επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η γενετική, η διατροφή και το περιβάλλον. Στο ανθρώπινο σώμα υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται περίπου 39 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, γεγονός που σημαίνει ότι τα βακτήρια που ζουν μέσα μας είναι περισσότερα ακόμα και από τα αντίστοιχα ανθρώπινα κύτταρα.
Ο πληθυσμός των μικροβίων στο σώμα μας είναι περίπου πέντε φορές μεγαλύτερος από τον συνολικό πληθυσμό της Γης. Το μικροβίωμα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η πεπτική υγεία μέσω της βοήθειας στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και της προστασίας από παθογόνα. Πέρα από αυτό, παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη σύνθεση βιταμινών και φαίνεται να έχει επιρροή και στην πνευματική μας υγεία.
Ωστόσο, όταν υπερβαίνεται η ισορροπία του μικροβιώματος, μπορεί να προκύψει δυσβίωση, μία κατάσταση που έχει συσχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως διαταραχές της πέψης, αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, στειρότητα, καρκίνους και παθήσεις του εγκεφάλου, όπως η νόσος του Parkinson.
Η έρευνα γύρω από το μικροβίωμα είναι σε εξέλιξη. Οι επιστήμονες μελετούν νέους τρόπους για να επηρεάσουν την κατάσταση του μικροβιώματος με στόχο τη βελτίωση της υγείας μας. Στο μέλλον, ίσως πολλές θεραπείες ασθενειών να σχετίζονται άρρηκτα με την καλή ρύθμιση του μικροβιώματος.
Καθώς αποκτούμε ολοένα και περισσότερη γνώση για το μικροβίωμα, ανακαλύπτουμε τη σημασία που έχουν οι μικροσκοπικοί οργανισμοί στη ζωή μας. Στα επόμενα άρθρα θα εξερευνήσουμε τη σύνδεση αυτή και πώς παράγοντες όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής συμβάλλουν στη φροντίδα του μικροβιώματος.
Πηγή: ethnos.gr