Προς δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον προσωπικό γιατρό. Ο εν λόγω θεσμός έχει δημιουργηθεί πριν από περίπου 2,5 χρόνια, αλλά σχεδόν οι μισοί παρόντες δικαιούχοι παραμένουν χωρίς προσωπικό γιατρό. Οι ρυθμίσεις της νέας νομοθεσίας αποσκοπούν στο να προσελκύσουν περισσότερους ιατρούς στο σύστημα και να διασφαλίσουν τη λειτουργία του.
Μία από τις βασικές αλλαγές που εισάγονται με το νομοσχέδιο είναι η πλέον υποχρεωτική επίσκεψη των πολιτών σε προσωπικό γιατρό μέχρι την 01/06/2025, αλλιώς το σύστημα θα τους εγγράφει αυτόματα σε κάποιον γιατρό της επιλογής του συστήματος. Αυτή η ρύθμιση καταργεί και τις ποινές που ίσχυαν για όσους δεν είχαν εγγραφεί στο παρελθόν, χωρίς να τους επιβαρύνει οικονομικά στις αγορές φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων.
Αναφορικά με τους παιδίατρους, η κυβέρνηση στοχεύει να καλύψει πάνω από 500.000 παιδιά, με την προσθήκη 100 παιδίατρων στο σύστημα. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των παιδιάτρων δηλώνουν επιφυλακτικοί και περιμένουν ενημέρωση για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας του νέου θεσμού. Η προηγούμενη προσπάθεια να ενταχθούν οι παιδίατροι στην παροχή προσωπικής φροντίδας είχε αποτύχει λόγω των περιορισμένων αμοιβών.
Οι νέες ρυθμίσεις επιδιώκουν να τονώσουν την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εισάγοντας οικονομικά κίνητρα για τους νέους ιατρούς που θα επιλέξουν τις ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής και της Εσωτερικής Παθολογίας, ενώ θα ιδρυθούν επίσης επτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας για την εκπαίδευση και υποστήριξή τους.
Με τη νέα νομοθεσία, στοχεύει η κυβέρνηση σε μια πιο λειτουργική και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να ενισχυθεί η προσβασιμότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών στους πολίτες.
Πηγή: ethnos.gr