Μια νέα μετα-ανάλυση ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα αποκάλυψε ότι η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας κατά 31%. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Mental Health» και προέρχονται από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από πάνω από 600.000 άτομα σε παγκόσμιο επίπεδο, συνδυάζοντας αποτελέσματα από 21 μακροχρόνιες μελέτες. Οι ερευνητές επιχείρησαν να διερευνήσουν πώς η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική υγεία.
Η επίκουρη καθηγήτρια του πανεπιστημίου, Μαρτίνα Λουτσέτι, που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε ότι «αυτά τα αποτελέσματα δεν μας εκπλήσσουν, δεδομένων των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν τη μοναξιά με την κακή υγεία». Η έρευνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία με τον αντίκτυπο που είχε η πανδημία Covid-19, η οποία οδήγησε τόσο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και τον Γενικό Χειρουργό των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τη μοναξιά ως κρίση δημόσιας υγείας.
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου, παρακάμπτοντας τη γενική γνωστική έκπτωση και επηρεάζοντας συγκεκριμένες μορφές άνοιας. Όπως εξήγησε η Λουτσέτι, “η άνοια είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, με τις νευροπαθολογικές αλλαγές να αρχίζουν πολλά χρόνια πριν από την επίσημη διάγνωση”.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μετα-ανάλυση συνδυάζοντας δεδομένα από πολλές μελέτες για να εντοπίσουν μοτίβα και τάσεις. Αυτό το γεγονός τους επέτρεψε να εξάγουν συμπεράσματα από ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων, αν και αναγνώρισαν ότι τα περισσότερα προέρχονται από πλούσιες δυτικές χώρες. “Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αυξανόμενα κρούσματα άνοιας σε χώρες χαμηλού εισοδήματος”, υπογράμμισε η Λουτσέτι, προσθέτοντας ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να συλλέγουν περισσότερα δεδομένα από αυτές τις χώρες για να αξιολογήσουν την επίδραση της μοναξιάς σε διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά πλαίσια.
Τα συμπεράσματα της μελέτης ανοίγουν το δρόμο για τη διαμόρφωση στρατηγικών πρόληψης για την αντιμετώπιση της σοβαρής γνωστικής έκπτωσης. “Τώρα που έχουν προκύψει ακλόνητα στοιχεία συσχέτισης, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι πηγές της μοναξιάς για να προληφθεί και να διαχειριστεί, υποστηρίζοντας την ευημερία και την γνωστική υγεία των ηλικιωμένων”, κατέληξε η ερευνήτρια.
Πηγή: ethnos.gr