Οι ερευνητές που εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες νηπιών και εφήβων διαπίστωσαν ότι η παιδική ιδιοτροπία στο φαγητό σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τα γονίδια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι προτιμήσεις των παιδιών δεν αλλάζουν ουσιαστικά από τους 16 μήνες έως τα 13 έτη, με μια ελαφρά αύξηση στην επιλεκτικότητα γύρω από την ηλικία των 7 ετών και στη συνέχεια μια ελαφρά μείωση.
Η Δρ. Ζεινέπ Νας, ειδική σε θέματα γενετικής συμπεριφοράς από το UCL, επισημαίνει ότι η ενημέρωση των γονέων είναι σημαντική, καθώς η γονική μέριμνα δεν είναι η κύρια αιτία για την άρνηση των παιδιών να δοκιμάσουν νέες τροφές, αλλά οι γενετικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.
Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έχουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η αλληλεπίδραση των παιδιών και οι κοινές οικογενειακές εμπειρίες, όπως το φαγητό όλοι μαζί, συμβάλλουν στην επιλεκτικότητα τους. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η προσφορά ποικιλίας στα τρόφιμα κατά την παιδική ηλικία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική, επηρεάζοντας θετικά τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.
Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να απελπίζονται, καθώς, παρόλο που τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο, η επιλεκτικότητα στο φαγητό μπορεί να αλλάξει. Οι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να δοκιμάσουν διάφορες τροφές καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και να προωθούν την καλή διατροφή. Επιπλέον, οι φίλοι και οι συνομήλικοι μπορεί να έχουν σημαντική επιρροή στη διατροφή των παιδιών όσο μεγαλώνουν.
Η κατανόηση των γενετικών παραγόντων που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη τροποποιημένων υγιεινών τροφών που θα είναι πιο ελκυστικές. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας νέων φαρμάκων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση πιο υγιών διατροφικών προτιμήσεων.
Πηγή: ethnos.gr