Δωρεάν Self Tests για Καρκίνο του Παχέος Εντέρου σε Άνω των Πενήντα Ετών

Δωρεάν Self Tests για Καρκίνο του Παχέος Εντέρου σε Άνω των Πενήντα Ετών

Φαρμακείο (EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την αποστολή SMS σε πολίτες άνω των 50 ετών για δωρεάν self tests ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ήδη 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει το σχετικό μήνυμα, ενώ αναμένονται συνολικά 3,5 εκατομμύρια αποστολές. Οι αποδέκτες είναι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες που πληρούν αυτή την προϋπόθεση και στο μήνυμα περιλαμβάνεται σύνδεσμος που οδηγεί σε πληροφορίες για τα φαρμακεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, από τα 11.000 φαρμακεία της χώρας, περίπου 6.500 έχουν ήδη συμβληθεί και η διαδικασία συνεχίζεται. Όσοι παραλάβουν το μήνυμα μπορούν να επισκεφτούν ένα από αυτά τα φαρμακεία και να ζητήσουν το δωρεάν τεστ. Η διαδικασία του self test είναι απλή και, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι ασθενείς θα κλείνουν ραντεβού με ειδικό γιατρό για περαιτέρω εξετάσεις και πιθανή κολονοσκόπηση, η οποία також θα πραγματοποιείται δωρεάν εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, σημειώνοντας ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο διαδεδομένους και επικίνδυνους. Αν και υπάρχουν παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων, όπως η διατροφή και το άγχος, ο καρκίνος αυτός είναι απολύτως θεραπεύσιμος αν εντοπιστεί νωρίς.

Ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε επίσης ότι το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του κράτους για την πρόληψη διάφορων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Στο μέλλον αναμένεται η ανάπτυξη προγραμμάτων που θα αφορούν και άλλες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα.

Καταληκτικά, επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να δοθεί σε όλους τους Έλληνες η ευκαιρία για έλεγχο της υγείας τους, τονίζοντας πως η πρόληψη και η έγκαιρη αναγνώριση κινδυνάτων είναι ζωτικής σημασίας για την σωτηρία ζωών.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Εξιχνίαση Επίθεσης σε Μαθητή στο Λύκειο Πρέβεζας με Συλλήψεις Ανήλικων και Κηδεμόνων

Εξιχνίαση Επίθεσης σε Μαθητή στο Λύκειο Πρέβεζας με Συλλήψεις Ανήλικων και Κηδεμόνων

Συλλήψεις μετά την ανακάλυψη εκρηκτικών σε αυτοκίνητο στην Αθήνα

Συλλήψεις μετά την ανακάλυψη εκρηκτικών σε αυτοκίνητο στην Αθήνα