Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας για τα Self Test στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας για τα Self Test στον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Το κτίριο του υπουργείου Υγείας (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα self-test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ανταγωνιζόμενο δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν ανακριβείς ή ελλιπείς πληροφορίες. Στην ανακοίνωσή του, τονίζει ότι το πρόγραμμα πρόληψης υλοποιείται σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ). Η ΕΕΔΥ έχει θεσπιστεί με τον νόμο 4675/2020 και λειτουργεί ως το επίσημο γνωμοδοτικό όργανο του Υπουργείου για θέματα Δημόσιας Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.

Η Επιτροπή αποτελείται από διακεκριμένους ιατρούς και καθηγητές Πανεπιστημίου, οι οποίοι συνεργάστηκαν με ομάδα εξειδικευμένων γαστρεντερολόγων, καθώς και με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την υλοποίηση του προγράμματος. Το προσυμπτωματικό πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες ηλικίας 50-69 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ, ανεξαρτήτως ασφάλισης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορα βήματα. Αρχικά, οι πολίτες καλούνται να διενεργήσουν self-test (αυτοδιαγνωστικός έλεγχος) για την ανίχνευση της αιμορραγίας στα κόπρανα, η οποία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το self-test δεν προσδιορίζει αν κάποιος έχει καρκίνο, αλλά δίνει ένδειξη για πιθανές αιτίες αιμορραγίας. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο πολίτης πρέπει να επισκεφθεί γαστρεντερολόγο για κλινική εκτίμηση και περαιτέρω εξετάσεις.

Οι πολίτες που υποβάλλουν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και έχουν θετικό αποτέλεσμα λαμβάνουν αυτόματα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό για να επισκεφθούν γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα καθορίσει τη διαδικασία περαιτέρω εξετάσεων, όπως η κολονοσκόπηση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες οι εξετάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα έχουν μηδενικό κόστος για τους δικαιούχους, τόσο ασφαλισμένους όσο και ανασφάλιστους, χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση.

Ο στόχος του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου είναι η πρώιμη ανίχνευση προ-καρκινικών αλλοιώσεων και του ίδιου του καρκίνου, επιτρέποντας άμεσες παρεμβάσεις και θεραπείες. Όταν οι αδενωματώδεις πολύποδες ή πιθανές νεοπλασίες ανιχνεύονται σε αρχικό στάδιο, η ίαση είναι 100%, γεγονός που καθιστά τη πρόωρη διαγνωστική προσέγγιση κρίσιμη.

Το Υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους πολίτες να επωφεληθούν από αυτές τις δωρεάν εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να είναι σωτήριες. Κρίνει απαραίτητο να μην γίνονται αυτές οι υπηρεσίες αντικείμενο πολιτικής ή συνδικαλιστικής εκμετάλλευσης, επισημαίνοντας ότι όλοι μας πρέπει να συνεργαστούμε για υψηλά ποσοστά συμμετοχής και πρόληψη των ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν μέσω έγκαιρης διάγνωσης. Αυτή είναι η πραγματική αξία της πρόληψης, που μας εξασφαλίζει υγεία και ποιότητα ζωής.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Δικαστική Απόφαση για τους Μάρτυρες στην Υπόθεση Novartis και οι Πολιτικές Προεκτάσεις της

Δικαστική Απόφαση για τους Μάρτυρες στην Υπόθεση Novartis και οι Πολιτικές Προεκτάσεις της

Αναμένονται Μειώσεις στα Πράσινα Τιμολόγια τον Νοέμβριο λόγω Αποκλιμάκωσης Τιμών Ενέργειας

Αναμένονται Μειώσεις στα Πράσινα Τιμολόγια τον Νοέμβριο λόγω Αποκλιμάκωσης Τιμών Ενέργειας