Το Έβερεστ, το ψηλότερο βουνό του κόσμου με ύψος 8.849 μέτρων, φαίνεται να συνεχίζει να ψηλώνει σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις. Από την τελευταία 89.000 χρόνια, η κορυφή του έχει αυξηθεί κατά 15 έως 50 μέτρα!
Μια ομάδα ερευνητών από το University College του Λονδίνου ανέλυσε αυτήν την αύξηση και διαπίστωσε ότι σχετίζεται με την συνάντηση δύο ποταμών, των Arun και Koshi. Αυτή η συνάντηση δημιούργησε ένα νέο φαράγγι σε απόσταση περίπου 74 χιλιομέτρων από το Έβερεστ, με τη διαδικασία διάβρωσης του εδάφους να συμβάλλει στην αύξηση του ύψους του βουνού κατά δύο χιλιοστά ετησίως.
Ο διδάκτορας Άνταμ Σμιθ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, εξήγησε ότι καθώς το παρακείμενο ποτάμιο σύστημα διαβρώνει το έδαφος, η απώλεια υλικού προκαλεί το βουνό να αναπηδά προς τα πάνω. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο ποταμός Arun έχει μεταφέρει δις. τόνους χώματος και ιζημάτων, συμβάλλοντας στη δημιουργία του φαραγγιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το έδαφος γύρω από το Έβερεστ να γίνεται πιο ελαφρύ, προκαλώντας την ανασήκωση του φλοιού της Γης και την αύξηση του ύψους του βουνού. Υπογραμμίζεται μάλιστα ότι αυτή η διαδικασία ισοστατικής αναπήδησης δεν επηρεάζει μόνο το Έβερεστ, αλλά και γειτονικά βουνά όπως το Λότσε και το Μακάλου.
Πηγή: ethnos.gr