Το Παμούκκαλε στην Τουρκία είναι ένα μοναδικό φυσικό θαύμα που βλέπει κανείς από μακριά και θυμίζει χιονοδρομικό κέντρο. Οι λευκές του πλαγιές και οι καταρράκτες εντυπωσιάζουν, όμως το λευκό τοπίο δεν οφείλεται στο χιόνι, αλλά σε επικάλυψη ασβεστίτη από θερμές πηγές. Παρά τις θερμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν τους 37 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, το νερό που αναβλύζει από τις ιαματικές πηγές βράζει.
Αν βρεθείτε εκεί, θα απολαύσετε εκπληκτικές εικόνες και θα μπορείτε να κάνετε βόλτες στις εντυπωσιακές, γαλήνιες πισίνες, να κωπηλατήσετε ή να ξαπλώσετε στην λάσπη που λέγεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, οι επισκέπτες θα χρειαστεί να βγάλουν τα παπούτσια τους για να εξερευνήσουν τις αναβαθμίδες, καθώς οι βράχοι είναι ολισθηροί και μπορεί να είναι δύσκολοι στη βάδιση.
Το Παμούκκαλε είναι επίσης συνυφασμένο με την αρχαία πόλη της Ιεράπολης, που είναι γεμάτη ιστορία και αρχαία μνημεία. Σημαντικά σημεία που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι η αγορά του 2ου αιώνα, το ρωμαϊκό θέατρο και οι τάφοι στη νεκρόπολη. Η τοποθεσία αυτή αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, γεγονός που οδήγησε σε αρκετές βελτιώσεις και διατηρητικά μέτρα για την προστασία του χώρου.
Η κύρια είσοδος στο Παμούκκαλε βρίσκεται από τη Νότια Πύλη, όπου τα εισιτήρια κοστίζουν περίπου 30 ευρώ. Κοντά στην είσοδο, τα ερείπια από τις αναποδογυρισμένες στήλες δίνουν μια γεύση από την πλούσια ιστορία της περιοχής. Αφού περπατήσετε λίγο, θα αντικρίσετε τη μαγευτική θέα των λευκών πλαγιών, που σίγουρα θα σας αφήσουν έκθαμβους.
Εάν έχετε χρόνο, αξίζει να επισκεφθείτε και την κοντινή πόλη Karahayit, η οποία είναι διάσημη για τα ιαματικά της λουτρά και τα θερμά, κόκκινα νερά. Επιπλέον, η πόλη Buharkent είναι λιγότερο γνωστή αλλά διαθέτει τον πρώτο γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας.
Σήμερα, το Παμούκκαλε προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που συνήθως περνούν μόνο λίγες ώρες στην περιοχή. Ωστόσο, προτείνεται να επενδύσετε τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα για να ανακαλύψετε πλήρως την ιστορία και την ομορφιά αυτού του αξιοθέατου. Πηγή: ethnos.gr