Η Μητέρα του Οξυγόνου: Αναζητώντας τη Ζωή Μέσα από τον Χορό και την Τέχνη

Η Μητέρα του Οξυγόνου: Αναζητώντας τη Ζωή Μέσα από τον Χορό και την Τέχνη

«Οξυγόνο» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή (Copyright: Πάνος Κέφαλος)

«Είκοσι χρόνια μετά την αρχική του εκτέλεση, το έργο «Οξυγόνο» επαναλαμβάνεται από τον Γιώργο Κουτλή, ο οποίος μεταφέρει την ιστορία στη σύγχρονη εποχή. Η Κεντρική Σκηνή της Στέγης μεταμορφώνεται από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 12 Ιανουαρίου σε μια «αρένα» ενός rave party, με την παρουσία των DJs Reign of Time, live video art και έναν νεανικό θίασο. Αυτοί οι δημιουργοί λειτουργούν ως καθρέφτης της γενιάς τους, αποτυπώνοντας τους προβληματισμούς και τις ελπίδες όλων όσοι αναζητούν το νόημα της ύπαρξης.

Ο Βιριπάγιεφ, που γνωρίζει αναγνωρίσιμη επιτυχία με τη Nέα Ρωσική δραματουργία, είχε δηλώσει το 2003 ότι τον απασχολούσε ο ρόλος του θεάτρου στον σύγχρονο κόσμο και η ικανότητά του να θέτει ερωτήματα. Το έργο «Οξυγόνο», καταχωρημένο ως θεατρική πρόζα που απαρτίζεται από δύο πρόσωπα (ένα κορίτσι και ένα αγόρι με το ίδιο όνομα), βυθίζεται στη φιλοσοφία γύρω από την ανθρώπινη κατάσταση και τα αδιέξοδά της, προσπαθώντας να απαντήσει σε ένα ζωτικής σημασίας ερώτημα: «Τι είναι για σένα οξυγόνο;».

Η παράσταση περιγράφεται από τον Γιώργο Κουτλή ως ένα ασταμάτητο βακχικό ρυθμό, όπου οι συμμετέχοντες χορεύουν και εναγωνίως αναζητούν την πνευματικότητα, πολύτιμη όσο ο αέρας που αναπνέουν. Οι ηθοποιοί, μιλώντας μαζί με τη μουσική που τους περιβάλλει, προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο όλη τη βρομιά αλλά και την ομορφιά της ανθρώπινης φύσης.

Το «Οξυγόνο» προβάλλει τη σύγκρουση της γενιάς των 00s, συγκροτώντας μια νέα οπτική για τη θεατρική τέχνη που ανατρέπει τις παραδοσιακές δομές και μιλάει για όσα μας εμποδίζουν να αναπνεύσουμε. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του έργου: «Μπας και νιώσεις τίποτα, θα σου πω την αλήθεια».

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Εκκένωση περιοχών στη Βηρυτό λόγω επικείμενων βομβαρδισμών από το Ισραήλ

Εκκένωση περιοχών στη Βηρυτό λόγω επικείμενων βομβαρδισμών από το Ισραήλ

Εκλογές στη Μολδαβία Η Ψήφος Στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Πορείας

Εκλογές στη Μολδαβία Η Ψήφος Στο Μέλλον της Ευρωπαϊκής Πορείας