Η ομάδα Two Frontiers Project (2FP), που υποστηρίζεται από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Seed Health, καλεί τους κατοίκους των ΗΠΑ να αναζητήσουν περιοχές «περίεργης μικροβιακής ανάπτυξης» μέσα στα σπίτια τους. Σκοπός της έρευνας είναι να εντοπιστούν μικροοργανισμοί ικανοί να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), συμβάλλοντας της μείωσης των περιβαλλοντικών ρύπων.
Η 2FP εστιάζει στους ακραιόφιλους μικροοργανισμούς που ευδοκιμούν σε σκληρές συνθήκες. Ο εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος, Braden Tierney, δήλωσε στο CNN ότι αυτοί οι μικροοργανισμοί αναπτύσσουν μοναδικές ικανότητες με προοπτικές αξιοποίησης στη βιομηχανία βιοτεχνολογίας, κυρίως για λύσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε χώρους όπως πλυντήρια πιάτων, κλιματιστικά και θερμοσίφωνες, οι οποίοι αναπαράγουν ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Η πρωτοβουλία καλεί τους εθελοντές να φωτογραφίσουν τυχόν μικροβιακή ανάπτυξη στον χώρο τους και να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα παρατηρούμενα χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες θα αποστείλουν δείγματα μέσω ενός κιτ δειγματοληψίας DNA. Τα ευρήματα από αυτή τη διαδικασία θα προστεθούν σε μια ανοιχτή βάση δεδομένων που διατηρούν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές του 2FP ανακάλυψαν πρόσφατα ένα νέο κυανοβακτήριο κοντά στο ιταλικό νησί Vulcano, το οποίο έχει την ικανότητα να απορροφά CO2 αποτελεσματικότερα από άλλους γνωστούς μικροοργανισμούς. Ο Wilfried Weber, επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Leibniz για τα Νέα Υλικά, ανέφερε ότι η έρευνα αυτή μπορεί να αποκαλύψει μέχρι τώρα άγνωστες δυνατότητες άλλων μικροβίων.
Η δέσμευση του CO2 μέσω μικροβίων παρουσιάζεται ως μια αναδυόμενη τεχνολογία, αν και οι επικριτές δηλώνουν ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να μην είναι η μόνη ή η καλύτερη λύση στην κλιματική κρίση. Ο Weber σημείωσε πάντως ότι η μικροβιακή δέσμευση έχει πλεονεκτήματα, καθώς μπορεί να μετατρέψει το CO2 σε προϊόντα υψηλής αξίας.
Ο Tierney επισημαίνει ότι οι εφαρμογές των ακραιόφιλων μικροβίων δεν περιορίζονται μόνο στη δέσμευση CO2, αλλά περιλαμβάνουν και τη δυνατότητα καθαρισμού περιβαλλοντικών ρύπων. Η έρευνα αυτή ανταγωνίζεται και άλλα αιτήματα για καθαρές πηγές ενέργειας, αναδεικνύοντας την ανάγκη διερεύνησης κάθε πιθανής οδού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, όπως το ηλιακό φως και το πράσινο υδρογόνο.
Πηγή: ethnos.gr