Η Ανατριχιαστική Μοίρα της Γης σύμφωνα με έναν Νέο Εξωπλανήτη που Μοιάζει με Αυτήν

Η Ανατριχιαστική Μοίρα της Γης σύμφωνα με έναν Νέο Εξωπλανήτη που Μοιάζει με Αυτήν

Εξωπλανήτης/ AP

Ανακαλύφθηκε ένας μακρινός πλανήτης που θυμίζει τη Γη, προσφέροντας μια ανησυχητική προοπτική για το μέλλον του δικού μας πλανήτη σε δισεκατομμύρια χρόνια. Ο πλανήτης αυτός, ο οποίος περιφερόταν γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον δικό μας ήλιο, ίσως κάποτε να ήταν κατοικήσιμος. Ωστόσο, το θάνατο του άστρου του οδήγησε σε μια δραματική απομάκρυνση του εξωπλανήτη στο διάστημα.

Οι αστρονόμοι εντόπισαν τον νέο πλανήτη και το άστρο του, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 4.000 ετών φωτός από τη Γη, το 2020. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ χρησιμοποίησε το τηλεσκόπιο Keck στη Χαβάη για τη νέα ανάλυση του πλανητικού συστήματος. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι ο πλανήτης έχει μέγεθος κοντά στη Γη και περιστρέφεται γύρω από έναν λευκό νάνο, τον καυτό πυρήνα ενός πεθαμένου άστρου.

Σύμφωνα με μελέτες, εκτιμάται ότι ο Ήλιος μας θα ξεκινήσει τη διαδικασία θανάτου του σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Σε αυτή τη φάση, το άστρο θα διογκωθεί και θα καταβροχθίσει πλανήτες όπως ο Ερμής και η Αφροδίτη. Υπάρχει πιθανότητα η Γη να διευρύνει την τροχιά της, αλλά αυτό δεν εγγυάται την επιβίωσή της. Αν η Γη διασωθεί, θα έχει απομακρυνθεί considerablemente από τον ήλιο και θα βρίσκεται έξω από την κατοικήσιμη ζώνη του λευκού νάνου.

Προς το παρόν, οι ειδικοί δηλώνουν ότι η Γη θα παραμείνει κατοικήσιμη για τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο χρόνια πριν η θερμοκρασία αυξηθεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καταστρέφοντας τους ωκεανούς της. Ωστόσο, δεν υπάρχει ομόφωνη συναίνεση σχετικά με το αν η Γη θα αποφύγει να καταβροχθιστεί από τον ερυθρό γίγαντα ήλιο.

Αυτή η υποθετική εικόνα του μέλλοντος του πλανήτη μας αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση του νεοανακαλυπτόμενου πλανήτη, ο οποίος σήμερα είναι ένας βραχώδης, άγονος εξωπλανήτης, πέρα από την κατοικήσιμη ζώνη. Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Astronomy.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Δύο Νέα Voucher Φέρνουν Επανάσταση στην Ευρυζωνικότητα των Σταθερών Επικοινωνιών στην Ελλάδα

Δύο Νέα Voucher Φέρνουν Επανάσταση στην Ευρυζωνικότητα των Σταθερών Επικοινωνιών στην Ελλάδα

Καταδίκη Έλληνα πολίτη στην Τουρκία για σοβαρό επεισόδιο στα σύνορα

Καταδίκη Έλληνα πολίτη στην Τουρκία για σοβαρό επεισόδιο στα σύνορα