Η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού γραφείου του ΠΟΥ με τίτλο «Έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων-μαθητών» επισημαίνει τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εφήβους. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η προβληματική χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει αυξηθεί παγκοσμίως από 7% το 2018 σε 11% το 2022. Επιπλέον, σχεδόν το 12% των εφήβων είναι σε κίνδυνο προβληματικής ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, με τα αγόρια να εμφανίζουν ποσοστά διπλάσια από αυτά των κοριτσιών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, πάνω από το ένα τρίτο (36%) των εφήβων δηλώνει καθημερινή επαφή με άλλους στο διαδίκτυο. Ιδιαίτερα στους 15χρονους, αυτό το ποσοστό φτάνει το 44% για τα κορίτσια. Ήδη, ένας στους 9 εφήβους (11%) αναφέρει ότι αφιερώνει πολλές ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντιμετωπίζει αρνητικά αποτελέσματα από αυτή τη χρήση. Οι κοπέλες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβληματική χρήση, με ποσοστά 13%, σε σύγκριση με 9% στα αγόρια.
Η παρατεταμένη και μη ελεγχόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι με προβληματική χρήση αυτών των μέσων παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και υψηλότερους δείκτες χρήσης ναρκωτικών σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν προβλήματα. Αυτή η κατάσταση έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο ύπνο και ενδεχομένως βλάπτει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Η έκθεση τονίζει ότι χρειάζονται άμεσες δράσεις για να εκπαιδεύσουν τους νέους στον ψηφιακό εγγραμματισμό, καθώς η υφιστάμενη εκπαίδευση συχνά δεν ανταγωνίζεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Ενδεικτικά, πολλές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο θεσμικών περιορισμών για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από ανηλίκους, αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη για παρέμβαση.
«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν θετικές και αρνητικές επιπτώσεις», αναφέρει ο Δρ Hans Henri P. Kluge, Δ/ντής του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Οι πολιτικές και οι δράσεις πρέπει να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τις ριζικές αιτίες της προβληματικής χρήσης αυτών των μέσων προτού η κατάσταση χειροτερέψει.
Πηγή: ethnos.gr