Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει την εσωστρέφεια και εστιάζει σε ένα θετικό αφήγημα σχετικά με την οικονομία. Αν και η ακρίβεια παραμένει το κύριο πρόβλημα για τα νοικοκυριά, από το Μαξίμου ανακοινώνουν την εφαρμογή μόνιμων μέτρων στήριξης του εισοδήματος των πολιτών.
Ο προϋπολογισμός του 2025 περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, 12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων, τις οποίες επισημαίνει ως τρόπο να μειωθεί η απόσταση με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπάρχει αίσθηση στασιμότητας στα ποσοστά της και προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.
Στο οικονομικό σχέδιο για το 2025 γίνεται λόγος για σημαντική αύξηση στις συντάξεις (περίπου 2,5%), έκτακτη οικονομική στήριξη για 670.000 συνταξιούχους, καθώς και για νέες αυξήσεις στους μισθούς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται μέτρα για το στεγαστικό ζήτημα, το οποίο έχει δημιουργήσει ανησυχία στα νοικοκυριά λόγω της αύξησης των ενοικίων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζει πως τα εισοδήματα αναμένονται να αυξηθούν ταχύτερα από τον πληθωρισμό το 2025, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Ο στόχος είναι να παρατηρηθεί αποπληθωρισμός και να επιτευχθεί αρνητικός πληθωρισμός.
Στο ενδεχόμενο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση δίνει προσοχή στο πως θα επηρεάσουν την οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται και στην ενίσχυση του δημόσιου χρέους, καθώς και στην προώθηση δημόσιων επενδύσεων σε σημαντικούς τομείς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει το πακέτο μέτρων, υπογραμμίζει ότι όλα αυτά ενδέχεται να εφαρμοστούν μέσα σε πλαίσια δημοσιονομικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση εστιάζει στην υπευθυνότητα, αναδεικνύοντας ότι οι προτάσεις είναι κοστολογημένες και δεν θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική υγεία.
Πηγή: ethnos.gr