Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν με Σημαντική Ατζέντα στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν με Σημαντική Ατζέντα στη Νέα Υόρκη

Μητσοτάκης – Ερντογάν/ Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στη Νέα Υόρκη, σε μια συνάντηση που έχει κεντρική σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή θα είναι η έκτη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε 15 μήνες, γεγονός που καθιστά αυτόν τον διάλογο μεταξύ τους ως τον πιο συχνό στην ιστορία των διμερών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, θα συζητηθούν εμβληματικά θέματα όπως το μεταναστευτικό και το Κυπριακό, ενώ οι προσδοκίες για ουσιαστική πρόοδο παραμένουν χαμηλές. Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης η ανάγκη να επανακαθοριστεί ο οδικός χάρτης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί τη συνέχιση ενός θετικού διαλόγου, εστιάζοντας σε τομείς συνεργασίας.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα για «βαθύτερες» συζητήσεις σχετικά με ζητήματα όπως η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα, αν και οι συνθήκες δεν φαίνονται ευνοϊκές αυτή τη στιγμή. Επιπλέον, το Κυπριακό παραμένει ακανθώδες, καθώς οι τουρκοκυπριακές και τουρκικές θέσεις συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διχοτόμηση του νησιού.

Πριν από τη διμερή συνάντηση, θα διεξαχθεί και μια τριμερής συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Κύπρου και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ, καθώς η Γαλλία και άλλοι διεθνείς παράγοντες δείχνουν ενδιαφέρον για την πρόοδο αυτού του εγχειρήματος.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι επαφές των δύο ηγετών έχουν γίνει σχεδόν ρουτίνα, τονίζοντας πάντως ότι οι συνομιλίες καταγράφονται ως ένα θετικό βήμα, αν και δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις. Οι δημοσιεύσεις εστιάζουν στη διατήρηση ενός ήρεμου κλίματος, χωρίς ευδιάκριτες ενδείξεις για προόδους σε κρίσιμα ζητήματα.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Usher καταγγέλλει χάκινγκ του λογαριασμού του μετά τη σύλληψη του Diddy

Usher καταγγέλλει χάκινγκ του λογαριασμού του μετά τη σύλληψη του Diddy

Γενετικά Σημεία Διατροφικής Επιλεκτικότητας στα Παιδιά και Ρόλος των Γονιών

Γενετικά Σημεία Διατροφικής Επιλεκτικότητας στα Παιδιά και Ρόλος των Γονιών