Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη δημιούργησε ενδιαφέρον και αντηχήσεις σε διεθνή επίπεδα. Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη σημασία της διατήρησης ανοικτών καναλιών επικοινωνίας, παρά τις υφιστάμενες διαφωνίες. Ένα από τα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν το μεταναστευτικό, όπου συμφώνησαν να ενταθούν οι επιχορηγήσεις και η συνεργασία για την καταπολέμηση των διακινητών.
Η αναφορά του Ερντογάν στο Διεθνές Δίκαιο σχετικά με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ενθουσίασε την Αθήνα, καθώς υποδεικνύει ότι υπάρχει κοινό έδαφος προς διερεύνηση. Υπάρχει εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών να αναζητήσουν δυνατότητες για διάλογο στα συγκεκριμένα ζητήματα, αν και το Κυπριακό παραμένει ένα «αγκάθι» στη σχέση τους. Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Ερντογάν επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας αναφορικά με την αναγνώριση του ψευδοκράτους και τη κυριαρχική ισότητα, κάτι που η Ελλάδα θεωρεί απαράδεκτο.
Ο Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών γύρω από το Κυπριακό, στηριζόμενος στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, και η Αθήνα παραμένει αισιόδοξη για τις ενδεχόμενες εξελίξεις, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να έχει προγραμματίσει επαφές με τις δύο πλευρές.
Η κάλυψη της συνάντησης από τον τουρκικό τύπο ήταν ποικιλόμορφη, με θετική προδιάθεση, ενώ υπήρξαν και υπονοούμενα για περιορισμένα αποτελέσματα. Τα περισσότερα δημοσιεύματα προσπάθησαν να αναδείξουν τη δήλωση του Ερντογάν σχετικά με την προοπτική καλής γειτονίας και σταθερών βημάτων προς το μέλλον. Επιπλέον, η απόφαση για σύγκληση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου το 2025 υπογραμμίζει το ενδιαφέρον για τη συνέχιση του διαλόγου στο μέλλον.
Πηγή: ethnos.gr