Αρνητική απάντηση της κυβέρνησης για πρόσβαση τραπεζών στο Κτηματολόγιο

Αρνητική απάντηση της κυβέρνησης για πρόσβαση τραπεζών στο Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο/EUROKINISSI

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί άμεση πρόσβαση στις συστημικές τράπεζες και τα funds διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) για την έρευνα στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Η αρνητική αυτή απάντηση ήρθε μέσω επιστολής, στην οποία ο κ. Κυρανάκης αναφέρεται στην αρχή της «ισότητας των όπλων», υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε βλάβη στους πολίτες.

Στην επιστολή του, ο Κυρανάκης επισημαίνει τους λόγους της απόφασης: «Αξιότιμοι, Σε απάντηση της ως άνω σχετικής επιστολής, σας δηλώνουμε τη ρητή αντίθεσή μας για τη χορήγηση πρόσβασης σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων στη διαδικτυακή εφαρμογή του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο για τους κάτωθι λόγους». Υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 11206 ΕΞ 2021 ΚΥΑ και τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις της, η πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία επιτρέπεται αποκλειστικά σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι αναγνωρισμένα ως δικαιούχοι.

Με βάση τη νομοθεσία, η δυνατότητα πρόσβασης παρέχεται σε περιορισμένο κύκλο προσώπων όπως δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές και συμβολαιογράφοι, αλλά και πάλι μόνο υπό ειδικές προϋποθέσεις που σχετίζονται με την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων των πολιτών είναι επιτακτική.

Η διατήρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου κρίνεται αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων και των δεδομένων των πολιτών στον τομέα των πιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων. Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι το υπάρχον πλαίσιο είναι επαρκές και δεν υπάρχει λόγος για χορήγηση πρόσβασης στις συγκεκριμένες οντότητες.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Κιλιάν Μπαπέ Αντιμετωπίζει Κατηγορίες για Βιασμό αλλά Διαψεύδει την Εμπλοκή του

Κιλιάν Μπαπέ Αντιμετωπίζει Κατηγορίες για Βιασμό αλλά Διαψεύδει την Εμπλοκή του

«ΣΥΡΙΖΑ Καταδικάζει Ισραηλινούς Βομβαρδισμούς στη Γάζα»

«ΣΥΡΙΖΑ Καταδικάζει Ισραηλινούς Βομβαρδισμούς στη Γάζα»