Η Σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Νομική Εκπαίδευση και Πρακτική

Η Σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Νομική Εκπαίδευση και Πρακτική

Eurokinissi

Στο πρώτο εξ αποστάσεως πανεπιστημιακό πρόγραμμα επιμόρφωσης για δικηγόρους στην Ελλάδα και την Ευρώπη, οι φοιτητές νομικών τμημάτων της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Το πρόγραμμα διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και παρέχει ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες ECTS.

Η διάρκεια του προγράμματος ανέρχεται σε 250 ώρες και καλύπτει 8 ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν θεματικές όπως οι Βασικές Αρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, η χρήση του ChatGPT στη νομική πρακτική, καθώς και τις νομικές και κανονιστικές προκλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ. Επιπλέον, εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους η ΤΝ μπορεί να επηρεάσει το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης και οι προηγμένες τεχνικές που σχετίζονται με αυτήν.

Η πρακτική διάσταση του σεμιναρίου υπογραμμίζει τις δυνατότητες που προσφέρει η ΤΝ για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δικηγόρων. Μέσω σύγχρονων εργαλείων, όπως το ChatGPT, οι δικηγόροι θα μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο στην ανάλυση νομικών κειμένων και την προετοιμασία δικαστικών φακέλων. Επιπλέον, το πρόγραμμα θα τους διδάξει πώς να χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το Perplexity.ai και το Consensus.app, προκειμένου να αναλύουν μεγάλα δεδομένα και να βελτιώνουν τη λειτουργία τους στη νομική πρακτική.

Εκτός από την πρακτική εκπαίδευση, το σεμινάριο εξερευνά και τις νομικές και ηθικές προκλήσεις που προκύπτουν από την υιοθέτηση της ΤΝ. Οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν θέματα όπως η ευθύνη για τις αποφάσεις αλγορίθμων και οι κανονιστικές προκλήσεις που σχετίζονται με την προστασία προσωπικών δεδομένων. Μέσα από μελέτες υποθέσεων και παραδείγματα, θα αποκτήσουν μια ολιστική εικόνα των ηθικών και νομικών διαστάσεων της τεχνολογίας.

Η υποστήριξη των φοιτητών είναι επίσης βασική προτεραιότητα του προγράμματος, καθώς το Πανεπιστήμιο προσφέρει μερικές υποτροφίες για φοιτητές των νομικών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα. Πάνω από 1.500 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από φοιτητές και τελειόφοιτους νομικών σχολών σε πανεπιστήμια όπως το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ και η Κομοτηνή.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Ανάκληση αποξηραμένων βερίκοκων από τον ΕΦΕΤ λόγω υπερβολικού διοξειδίου του θείου

Ανάκληση αποξηραμένων βερίκοκων από τον ΕΦΕΤ λόγω υπερβολικού διοξειδίου του θείου

Δίκη σε δεύτερο βαθμό της δολοφονίας της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον στα Χανιά

Δίκη σε δεύτερο βαθμό της δολοφονίας της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον στα Χανιά