Σταθερή Άνοδος στην Αγορά Εμπορικών Ακινήτων στην Ελλάδα

Σταθερή Άνοδος στην Αγορά Εμπορικών Ακινήτων στην Ελλάδα

Ακίνητα στην Αττική / Eurokinissi

Συνεχώς ανοδική είναι η αγορά εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα, με προοπτικές που δείχνουν ότι αυτή η δυναμική δεν θα σταματήσει και την επόμενη πενταετία. Οι περισσότερες επενδύσεις εστιάζουν σε κτίρια γραφείων και τουριστικά ακίνητα. Όπως υποστηρίζει η Κορίνα Σαΐα, διευθύνων σύμβουλος της Premier Realty, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία από το «Σπιτογάτο», οι τιμές των γραφείων ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφουν αυξήσεις της τάξης του 47,3% στο κέντρο της Αθήνας, 40,6% στα ανατολικά προάστια, 49,9% στα νότια προάστια και 33,3% στη δυτική Αθήνα. Παράλληλα, η ζήτηση για βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικά γραφεία σε προνομιακές τοποθεσίες παραμένει ισχυρή, αν και αναμένεται μικρή μείωση της ζήτησης για άλλα γραφεία στο μέλλον.

Αξιοσημείωτες είναι και οι αυξήσεις στις τιμές αποθηκών και αποθηκευτικών χώρων: 45,7% στο κέντρο της Αθήνας, 52% στα ανατολικά προάστια, 39,3% στα νότια και 28,4% στη δυτική Αθήνα. Επίσης, οι τιμές εμπορικών χώρων ανά τετραγωνικό μέτρο έχουν αυξηθεί από το 2019 έως το 2024, με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει άνοιγμα από 8 ευρώ σε 10,4 ευρώ, τα ανατολικά προάστια από 5 ευρώ σε 7,7 ευρώ, και τα νότια από 7,8 ευρώ σε 10,7 ευρώ.

Μία νέα τάση που αναδύεται στην αγορά είναι η στροφή προς τα «έξυπνα» κτίρια, τα οποία χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και αυτοματοποιημένες τεχνολογίες για τον έλεγχο συστημάτων του κτιρίου, όπως φωτισμός και κλιματισμός. Επιπλέον, σύμφωνα με την κ. Σαΐα, τα έργα μικτής χρήσης, που συνδυάζουν κατοικίες με εμπορικούς χώρους και γραφεία σε ένα ενιαίο συγκρότημα, αποκτούν δημοτικότητα, καθώς προσφέρουν ποικιλία ενοικιαστών και υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Σοβαρή Καταγγελία Βιασμού Ανήλικης Στη Λέσβο

Σοβαρή Καταγγελία Βιασμού Ανήλικης Στη Λέσβο

Εξέλιξη και Προοπτικές του ΠΑΣΟΚ Μετά τις Εκλογές Ανδρουλάκης και Συμμαχίες για το Μέλλον

Εξέλιξη και Προοπτικές του ΠΑΣΟΚ Μετά τις Εκλογές Ανδρουλάκης και Συμμαχίες για το Μέλλον