Με την πρόσφατη ψήφο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, ανοίγεται ο δρόμος για την ρύθμιση χρεών προς τους ΟΤΑ με έναν ευνοϊκό τρόπο, επιτρέποντας έως 60 δόσεις. Αυτή η ρύθμιση αφορά οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, όπως είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), καθώς και προς τις περιφέρειες.
Ο διακανονισμός καλύπτει χρέη που βεβαιώθηκαν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024, ενώ οι αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025. Οι ευάλωτοι οφειλέτες, όσοι δηλαδή έχουν βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη (με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 9.600 ευρώ), έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τα χρέη τους με σημαντικές εκπτώσεις από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.
Όσοι δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων πολιτών μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 60 δόσεις χωρίς τις προαναφερθείσες απαλλαγές. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες, με ελάχιστο ποσό 50 ευρώ. Επιπλέον, οφειλές που βρίσκονται σε αναστολή, έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή δεν έχουν βεβαιωθεί λόγω δικαστικής αμφισβήτησης μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.
Η καταβολή του εφάπαξ ποσού ή της πρώτης δόσης πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υπαγωγής, αλλιώς η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή δόσης, επιβάλλεται προσαύξηση 5% επί της δόσης. Διατάξεις προβλέπουν την αναστολή μέτρων εκτέλεσης και τις διαδικασίες κατάσχεσης, εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητά τη ρύθμιση να εφαρμόζεται με πλήρη απαλλαγή προσαυξήσεων για όλους τους δημότες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Από την άλλη, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης προτείνει να δίνεται η δυνατότητα στις ΔΕΥΑ να αναθέτουν τις βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ και να επεκταθεί ο χρόνος παραγραφής των οφειλών.
Επιπλέον, ο νέος νόμος εισάγει και την δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, όπου η ΔΟΥ αναλαμβάνει τη διαχείριση του εν λόγω χρέους, ακολουθώντας τις διαδικασίες των σχετικών ρυθμίσεων.
Πηγή: ethnos.gr