Νέα Μεταρρύθμιση στο Επίδομα Ανεργίας και Στρατηγικές Μείωσης της Ανεργίας στην Ελλάδα

Νέα Μεταρρύθμιση στο Επίδομα Ανεργίας και Στρατηγικές Μείωσης της Ανεργίας στην Ελλάδα

Νίκη Κεραμέως (Eurokinissi)

Σημαντικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας πως επιδιώκουν μια κοινωνία εργαζομένων και όχι ανέργων. Η υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα ξεκινήσει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα επιφέρει δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα βασικό επίδομα ανεργίας που θα περιλαμβάνει και ένα μπόνους, το οποίο θα εξαρτάται από την ασφαλιστική ιστορία κάθε ατόμου», υπογράμμισε.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως το νέο επίδομα θα έχει εμπροσθοβαρή χαρακτηριστικά, δηλαδή οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν υψηλότερο ποσό τους πρώτους μήνες της ανεργίας, το οποίο θα μειώνεται σταδιακά, προκειμένου να κινητοποιηθούν προς την αναζήτηση νέας εργασίας.

Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%. Οπως δήλωσε, το ισοζύγιο των θέσεων εργασίας έχει παρουσιαστεί το πιο θετικό από το 2001, με 300.000 περισσότερους εργαζομένους, σε σύγκριση με την κατάσταση όταν ανέλαβε η κυβέρνηση, όπου η ανεργία ήταν στο 18%. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 54% των νέων θέσεων αφορά πλήρη απασχόληση, το 36% μερική απασχόληση και το 9% εκ περιτροπής.

Αναφορικά με τον τομέα απασχόλησης, η υπουργός σημείωσε ότι η Πληροφορική σημειώνει αύξηση 82%, ενώ οι Κατασκευές 75%. Παρά τις θετικές εξελίξεις, υπογράμμισε ότι πρέπει να εστιάσουν στην αντιμετώπιση του σκληρού πυρήνα της ανεργίας, επισημαίνοντας την ανάγκη περαιτέρω προσπαθειών.

Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία έχει επεκταθεί σε πολλούς τομείς, όπως τα σούπερ μάρκετ και ο τουρισμός. Καθώς η εφαρμογή της έχει επηρεάσει συνολικά 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, διευκρίνισε πώς λειτουργεί: οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την κάρτα τους στο κινητό για να καταγράφουν τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους.

Τέλος, η υπουργός σημείωσε την αύξηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας κατά 7,5%, καθώς και την επιβολή προστίμων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, με την αύξηση των δηλωθεισών υπερωριών.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Η Μαρία Λεκάκη Ανοίγει την Καρδιά της για την Κακοποίηση και τον Νέο Ρόλο της Στην Τηλεόραση

Η Μαρία Λεκάκη Ανοίγει την Καρδιά της για την Κακοποίηση και τον Νέο Ρόλο της Στην Τηλεόραση

Πρόσληψη 272 Γραμματέων για Υποστήριξη των Δικαστηρίων το 2025

Πρόσληψη 272 Γραμματέων για Υποστήριξη των Δικαστηρίων το 2025