Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επωφεληθεί από το νέο σκηνικό χαμηλότερων επιτοκίων, με τη στήριξη της ΕΚΤ να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα. Οι πρόσφατες τάσεις υποχώρησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την γερμανική οικονομία, έχουν φέρει την ΕΚΤ σε κατάσταση επανεκτίμησης της νομισματικής πολιτικής της. Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων, με δύο προγραμματισμένες μειώσεις μέχρι το τέλος του έτους, θα μπορούσε να επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις και το 2025, εφόσον οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αποδειχθούν αληθείς.
Η δυναμική αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ιδιωτική κατανάλωση μέσω της μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης δανείων για τα νοικοκυριά και τη δημιουργία φθηνότερων πιστώσεων για τις επιχειρήσεις. Οι παράγοντες της οικονομίας προβλέπουν ότι αυτό θα έχει θετικές συνέπειες στην αύξηση του ΑΕΠ, το οποίο είναι πιθανό να φτάσει το 2,2% το 2024 και το 2,3% το 2025.
Τα θετικά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία, με τις τελευταίες καταγραφές της ΕΛΣΤΑΤ να δείχνουν αύξηση 6,7% για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024. Αυτή η αύξηση, με κυριότερους κλάδους την παραγωγή χημικών (8,7%), φαρμακευτικών (2,1%) και βιομηχανίας τροφίμων (5,8%), υποδηλώνει ανάκαμψη από τις προηγούμενες κρίσεις και καλύτερες προοπτικές για τις εξαγωγές.
Συνολικά, η προβλεπόμενη μείωση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής σηματοδοτούν ένα ευνοϊκό τοπίο για την ελληνική οικονομία, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στο μέλλον. Πηγή: ethnos.gr