Η Πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και οι Προκλήσεις της Ακρίβειας και των Ενοικίων

Η Πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και οι Προκλήσεις της Ακρίβειας και των Ενοικίων

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο OPEN

Στη συνέντευξή του στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τη χώρα να είναι 2η-3η στην Ευρωζώνη. «Από το 2019 έως το 2023, οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί κατά 53%, ενώ παρατηρούμε και αύξηση στις εξαγωγές», σημείωσε ο υπουργός. Ανέφερε πως περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες, οι οποίοι ήταν άνεργοι το 2019, σήμερα έχουν βρει εργασία, γεγονός που δεν προήλθε από τύχη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ακρίβειας, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα που επηρεάζει τα νοικοκυριά, αλλά με τη σημείωση ότι υπάρχει μια τάση αποκλιμάκωσης. Σχετικά με το δείκτη φτώχειας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως οι τελευταίες αναφορές δείχνουν κάποια βελτίωση, αν και η Ελλάδα παραμένει στην 4η θέση στην ΕΕ.

Ο Χατζηδάκης ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, επισημαίνοντας ότι μέχρι το τέλος της 4ετίας, ο στόχος είναι να φτάσει στα 950 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1500 ευρώ. Κάτω από αυτή την πολιτική δέσμευση, αναγνωρίζει την ανάγκη βελτίωσης των συλλογικών συμβάσεων.

Τα ενοίκια αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα, είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί αρκετά μετά από μια περίοδο πτώσης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σε δράσεις που ξεκίνησαν το 2022, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», για να βελτιώσει την κατάσταση στην αγορά κατοικίας.

Ανέφερε ακόμη ότι οι φόροι έχουν παραμείνει σταθεροί, με πάνω από 60 μειώσεις και αναμένοντας 12 άλλες το επόμενο έτος, προσδιορίζοντας ως πηγή αυτών των εσόδων την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο να βρουν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2027. Αυτές οι πολιτικές αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις γύρω από προγράμματα όπως τα POS, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ισότητας στη φορολογία.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο Χατζηδάκης είπε ότι έχουν μειωθεί οι προμήθειες και αναπτύσσεται το σύστημα IRIS, το οποίο επιτρέπει άμεσες πληρωμές έως και 500 ευρώ χωρίς προμήθειες, καθιστώντας το υποχρεωτικό για ελευθέρους επαγγελματίες.

Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις αδυναμίες της και τις ερωτήσεις από την αντιπολίτευση ως ευκαιρία για να βελτιώσει τις πολιτικές της. «Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο και οι ερωτήσεις μπορεί να μας διορθώνουν», κατέληξε.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Σοκαριστική υπόθεση κακοποίησης παιδιού στην Θεσσαλονίκη

Σοκαριστική υπόθεση κακοποίησης παιδιού στην Θεσσαλονίκη

Βάνα Μπάρμπα Σχολιάζει για τον Χρήστο Μάστορα και την Αντζελίνα Τζολί στην Τέχνη του Ρόλου

Βάνα Μπάρμπα Σχολιάζει για τον Χρήστο Μάστορα και την Αντζελίνα Τζολί στην Τέχνη του Ρόλου