Η Πολυτελής Στροφή του Σουβλακιού και οι Προβλέψεις για Το Μέλλον του στην Αγορά

Η Πολυτελής Στροφή του Σουβλακιού και οι Προβλέψεις για Το Μέλλον του στην Αγορά

Το σουβλάκι τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά πολυτελείας, με τους επαγγελματίες του κλάδου να εκτιμούν ότι οι τιμές του θα φτάσουν σύντομα τα 4,5 ευρώ στην Αθήνα και τα 6 ευρώ στη Θεσσαλονίκη. Αυτές οι αυξήσεις οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών (κρέας, πατάτες, λαχανικά), το μεγάλο ενεργειακό κόστος, η έλλειψη προσωπικού και η αύξηση των ημερομισθίων.

Σήμερα στην Αθήνα, οι τιμές των τυλιχτών σουβλακιών κυμαίνονται από 3,20 έως 3,60 ευρώ, ανάλογα με την επιχείρηση και τον ανταγωνισμό. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς προβλέπουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα και με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, οι τιμές θα φτάσουν τα 4,20 με 4,50 ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Θεσσαλονίκη, η ποσότητα του κρέατος σε κάθε σουβλάκι είναι σημαντικά μεγαλύτερη, με τις τρέχουσες τιμές να κυμαίνονται από 4,5 έως 5 ευρώ. Με τις προσδοκώμενες αυξήσεις, αυτό το ποσό ίσως ξεπεράσει τα 6 ευρώ. Πολλοί επιχειρηματίες προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές τους ρίχνοντας τις μερίδες.

Οι τιμές του κρέατος έχουν αυξηθεί κατά 15% μέσα σε δύο μήνες, ενώ οι πατάτες και τα λαχανικά έχουν δει επίσης σημαντική αύξηση, ειδικά μετά το άνυδρο καλοκαίρι. Οι επιχειρήσεις έως τώρα έχουν απορροφήσει αυτές τις αυξήσεις, αλλά με την έλευση της χειμερινής περιόδου, οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τους τιμοκαταλόγους τους.

Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας επηρεάζει επίσης το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή της δημιουργούν επιπλέον έξοδα, όπως ασφαλιστικές εισφορές και υπερωρίες, ενώ παρατηρείται και έλλειψη προσωπικού.

Ο ιδιοκτήτης δύο επιχειρήσεων, Αναστάσιος Μοναστηριώτης, επισημαίνει το αδιέξοδο που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης. Το κόστος μισθοδοσίας, οι πρώτες ύλες, καθώς και άλλα λειτουργικά έξοδα συσσωρεύονται, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις σε ζημίες. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι το 2025 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για τον κλάδο.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Τραγωδία στην Τσαριτσάνη Λάρισας με θύμα οδηγό νταλίκας

Τραγωδία στην Τσαριτσάνη Λάρισας με θύμα οδηγό νταλίκας

Πλοίο με επιβάτες εγκλωβισμένο στο λιμάνι της Κυλλήνης λόγω μηχανικής βλάβης

Πλοίο με επιβάτες εγκλωβισμένο στο λιμάνι της Κυλλήνης λόγω μηχανικής βλάβης