Οι παραγωγές στην ελαιοκομία αναμένεται να επιστρέψουν σε «φυσιολογικά» επίπεδα, με την εκτιμώμενη παραγωγή φέτος να κυμαίνεται μεταξύ 220-230 χιλιάδων τόνων, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτή η αύξηση αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στις τιμές του ελαιολάδου στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μετά από χρόνια έντονων κλιματικών συνθηκών και της κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, οι οποίες είχαν οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών.
Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου υποδεικνύουν ότι οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, καθώς οι ποσότητες που θα διατεθούν είναι σχεδόν διπλάσιες. Παρότι οι παραγωγοί πληρώνονται περίπου 8 ευρώ το λίτρο, η προοπτική για πτώση των τιμών είναι ορατή, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόσβαση του καταναλωτή στο προϊόν.
Η αύξηση των τιμών του ελαιολάδου πέρυσι είχε οδηγήσει πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές, όπως το ηλιέλαιο και τα σπορέλαια, με αποτέλεσμα η κατανάλωση να έχει υποχωρήσει κατά 18% με 20%. Αυτή η τάση οφείλεται όχι μόνο στις αυξήσεις τιμών, αλλά και στις εξελισσόμενες διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.
Για την επαναφορά του ελαιολάδου στο καθημερινό διατροφικό τραπέζι, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη του προϊόντος για την υγεία. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα πρέπει να ενταθούν και το ελαιόλαδο θα πρέπει να διατίθεται τυποποιημένο και επώνυμο, προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις νοθείας.
Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε την ανάγκη για μια εθνική στρατηγική ενίσχυσης των εξαγωγών και προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου, καλώντας όλους να συμβάλουν στην κίνηση αυτή ώστε να επανέλθει το ελαιόλαδο στην καθημερινή διατροφή των πολιτών.
Πηγή: ethnos.gr