Ενεργειακό κόστος χειμώνα 2023 Θέματα και προκλήσεις στην αγορά θέρμανσης

Ενεργειακό κόστος χειμώνα 2023 Θέματα και προκλήσεις στην αγορά θέρμανσης

Πετρέλαιο θέρμανσης (ΙΝΤΙΜΕ/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

Σε σχέση με πέρυσι, το ενεργειακό κόστος για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής κιλοβατώρας είναι ελαφρώς αυξημένες. Ωστόσο, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι συνέπειές τους στις διεθνείς τιμές των ενεργειακών προϊόντων δημιουργούν ανησυχίες για την πορεία των τιμών αυτή τη χειμερινή περίοδο.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης προσδιορίζεται στα 1,11 ευρώ ανά λίτρο, μειωμένη από 1,3-1,35 ευρώ πέρυσι τον Οκτώβριο. Η διάθεση του πετρελαίου στην αγορά ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Η πορεία των τιμών θα εξαρτηθεί από τη διεθνή αγορά έως τότε. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της χώρας μπορεί να οδηγήσουν αρκετούς καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο νωρίτερα, εφόσον οι τιμές παραμείνουν χαμηλές, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ανατιμήσεις.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, οι τιμές κυμαίνονται από 6-7 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειωμένες από 7-8 λεπτά πέρυσι. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ελαφρώς ακριβότερη, με τη μέση τιμή το Σεπτέμβριο να ανέρχεται σε 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα συγκριτικά με 101,95 ευρώ πέρυσι. Η λιανική τιμή για τον Οκτώβριο πέρυσι βρισκόταν κοντά στα 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ φέτος ανέρχεται σε περίπου 26 λεπτά.

Όσον αφορά τα εναλλακτικά καύσιμα, το φυσικό αέριο παραμένει η πιο οικονομική επιλογή για θέρμανση σε σύγκριση με το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση, ιδιαίτερα λόγω της κατάργησης κεντρικών θερμάνσεων στην περίοδο της κρίσης.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Σπάνια Δημοπρασία Εργών Τέχνης του Μάικλ Τζάκσον με Υπογραφή

Σπάνια Δημοπρασία Εργών Τέχνης του Μάικλ Τζάκσον με Υπογραφή

Εκμετάλλευση Μεταναστών και Στοιβάξιμο Θυμάτων σε Μαντρί στη Βοιωτία

Εκμετάλλευση Μεταναστών και Στοιβάξιμο Θυμάτων σε Μαντρί στη Βοιωτία