Αναμένονται Μειώσεις στα Τιμολόγια Ρεύματος για τον Οκτώβριο

Αναμένονται Μειώσεις στα Τιμολόγια Ρεύματος για τον Οκτώβριο

Ρεύμα – Λογαριασμοί ρεύματος

Η αισθητή αποκλιμάκωση των τιμών στο Χρηματιστήριο ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες προοιωνίζει σταθεροποίηση ή ακόμη και μειώσεις των τιμολογίων του ρεύματος για τον Οκτώβριο σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα. Η ανακοίνωση των νέων τιμολογίων θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 1η Οκτωβρίου, όταν και θα έχει “κλείσει” η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο, γεγονός που αποτελεί σημαντική συνιστώσα για τη διαμόρφωση των “πράσινων” τιμολογίων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 116,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη από τα 129,83 ευρώ του Αυγούστου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η μειωμένη κατανάλωση της τρέχουσας περιόδου -καθώς στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν απαιτείται ψύξη ή θέρμανση- σχετίζεται με αυτή την τιμή.

Ωστόσο, οι τιμές στο Χρηματιστήριο ενέργειας στον ευρωπαϊκό Νότο διαμορφώνονται σε επίπεδα υψηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή, κυρίως λόγω διαταραχών στο διασυνοριακό εμπόριο, της έλλειψης επαρκών διασυνδέσεων και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Αξιοσημείωτα είναι και τα δεδομένα της λιανικής αγοράς, όπου η παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την επαναφορά επιδοτήσεων κατάφερε να συγκρατήσει τα κόστη. Ο στόχος είναι οι τελικές τιμές να παραμείνουν κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα για τη μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών. Εφόσον οι τιμές χονδρικής υποχωρήσουν, πιθανώς θα υπάρξει απόσυρση των επιδοτήσεων, ενώ παράλληλα προχωρούν οι ενέργειες για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρέμβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα στοχεύει στη συγκράτηση των τιμών σε περιόδους κρίσεων.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στον Άγιο Δημήτριο στην Αθήνα

Θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στον Άγιο Δημήτριο στην Αθήνα

Διάρρηξη μυστήριο στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Γαλλία με κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών

Διάρρηξη μυστήριο στην πρεσβεία της Ιορδανίας στη Γαλλία με κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών