Το 2006 σηματοδότησε μια σημαντική εξέλιξη στην ιατρική ιστορία της χώρας μας, καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη ρομποτική χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο επίκεντρο αυτής της ιατρικής επανάστασης βρέθηκαν ο Δρ. Γεώργιος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, και ο Δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο πρωτοπόρος Γενικός Χειρουργός. Ο τελευταίος εκτέλεσε την πρώτη ρομποτική επέμβαση χολοκυστεκτομής και εγκαινίασε μια νέα εποχή για τη χειρουργική.
Ο Δρ. Κωνσταντινίδης, με την πλούσια εμπειρία του στη λαπαροσκοπική χειρουργική, είχε τη δυνατότητα να εμβαθύνει στη ρομποτική χειρουργική. Θεωρείται ο θεμέλιος λίθος της Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και τη Ν/Α Ευρώπη, καθώς έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.000 ρομποτικές επεμβάσεις με το σύστημα Da Vinci από το 2006 έως σήμερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη σειρά τέτοιων επεμβάσεων στην Ευρώπη.
Μετά από 12 χρόνια επιτυχημένης καριέρας στις ΗΠΑ, ο Δρ. Κωνσταντινίδης επέστρεψε το 1991 στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Δρ. Αποστολόπουλου, αναλαμβάνοντας τη δημιουργία και διεύθυνση του τομέα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Εφαρμογών Laser. Η εκτενής εμπειρία του τον οδήγησε να είναι ο πρώτος χειρουργός παγκοσμίως στην εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής μέσω μίας μόνο τομής.
Η ρομποτική χειρουργική συνιστά την επόμενη φάση της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, βασιζόμενη στις μικρές τομές. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει τη μείωση των τραυματισμών στους γύρω ιστούς, προσφέροντας ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερη μετεγχειρητική δυσφορία. Σε αντίθεση με τη λαπαροσκοπική, στη ρομποτική ο χειρουργός ελέγχει τα εργαλεία μέσω μιας κονσόλας, αντί να τα κρατά ο ίδιος.
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι πολλά. Εξασφαλίζει λιγότερο επεμβατικότητα, μειώνει την απώλεια αίματος και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες επιπλοκών. Επίσης, προσφέρει τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου και ακρίβεια χιλιοστού στις κινήσεις του ιατρού.
Σήμερα, ο Δρ. Κωνσταντινίδης είναι Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής Τμήματος Γενικής, Λαπαροσκοπικής, Ογκολογικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, και έχει σημαντική συμβολή στην ακαδημαϊκή κοινότητα, με πολλές δημοσιεύσεις και σεμινάρια εκπαίδευσης χειρουργών.
Πηγή: ethnos.gr