Μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προέβη σε δηλώσεις που επιβεβαιώνουν την κυρίαρχη επιρροή της Τουρκίας στο Κυπριακό. Παρά την επιθυμία της Ελληνοκυπριακής πλευράς για διαπραγματεύσεις, ο Τατάρ τόνισε ότι καμία πρόοδος δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συναίνεση της Άγκυρας. Επεσήμανε μάλιστα ότι η διαδικασία ελέγχεται από τις εγγυήτριες δυνάμεις, με την Τουρκία να καθορίζει τις επόμενες κινήσεις.
Ο Τατάρ δήλωσε ότι το ερώτημα της κυριαρχικής ισότητας και της ισότιμης διεθνούς παρουσίας είναι θεμελιακό δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού και ότι αυτό δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα. Αναφερόμενος στην αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κοινοί όροι για διαπραγμάτευση αυτή την περίοδο.
Στη συνέχεια, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής των «Μητέρων Πατρίδων», δηλαδή της Τουρκίας και της Ελλάδας, στην επόμενη συνάντηση για το Κυπριακό, προκειμένου να αξιολογηθεί η επερχόμενη διαδικασία και οι δυνατότητες για μια λύση δύο κρατών. Ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εργάζεται πάνω σε αυτό το θέμα και ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφώνησε.
Σχετικά με τη σύγκλιση των πλευρών, ο Τατάρ τόνισε την ανάγκη για εγγύτερες οικονομικές σχέσεις, προτείνοντας μάλιστα την αύξηση του εμπορίου μέσω του ανοιγέντος σημείου διέλευσης Haspolat. Αυτή η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από τον Χριστοδουλίδη, με τον Γενικό Γραμματέα παρόντα στη συζήτηση.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως η ενέργεια, την εξερεύνηση φυσικών πόρων και περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο Τατάρ εξέφρασε την ανάγκη η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωριστεί ως συνομιλητής από τη Νότια Κύπρο για την πιο αποτελεσματική συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα.
Κλείνοντας, ο Τατάρ δήλωσε ότι για να συζητηθούν όλα τα σημαντικά θέματα, είναι απαραίτητη μια επόμενη συνάντηση με την Ελλάδα και την Τουρκία. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει παρούσα στα θέματα του Κυπριακού, καθώς η επίλυση δεν είναι εφικτή χωρίς τη συμμετοχή της.
Πηγή: ethnos.gr