Το Σημείο Νέμο, η Απόλυτη Απομόνωση στη Θάλασσα του Τίποτα

Το Σημείο Νέμο, η Απόλυτη Απομόνωση στη Θάλασσα του Τίποτα

Είναι το πιο απομακρυσμένο μέρος της Γης, με απόλυτη μοναξιά και ερήμωση, προκαλώντας δέος και τρόμο. Το Σημείο Νέμο, το οποίο βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, ορίζεται γεωγραφικά ως «Απρόσιτος Πόλος» (oceanic point of inaccessibility). Είναι το σημείο που απέχει περισσότερο από κάθε άλλη ξηρά, ενώ οι κοντινότερες καλλικράτειές του είναι 2.688 χιλιόμετρα μακριά.

Η απομόνωση αυτού του σημείου είναι τόσο μεγάλη που οι κοντινότεροι άνθρωποι του είναι συχνά οι κοσμοναύτες στα διαστημικά σκάφη τους, που κινούνται 400 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Το Σημείο Νέμο δεν διασχίζεται από εμπορικές πτήσεις ούτε από πλοία, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για την πτώση διαστημικών απορριμμάτων, όπως διαστημικές συσκευές και άλλα άχρηστα αντικείμενα.

Το 1992, ο Κροάτης μηχανικός Χρβότζε Λουκατέλα (Hrvoje Lukatela) εντόπισε το Σημείο Νέμο, εμπνεόμενος από το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν. Ο Λουκατέλα, που είχε σπουδάσει Γεωδαισία, εγκατέλειψε την Κροατία τη δεκαετία του 1970 και μετοίκησε στον Καναδά, διατηρώντας μέχρι σήμερα τον φυσιολογικό του θησαυρό.

Ένας απόκοσμος ήχος, γνωστός ως «Bloop», ακούστηκε το 1997, όταν υδρόφωνα που επιτήρησαν τον υποβρύχιο κόσμο κατέγραψαν τον πιο δυνατό υποβρύχιο θόρυβο. Αρχικά, υπήρξαν φήμες ότι το «Bloop» προερχόταν από άγνωστη μορφή θαλάσσιας ζωής ή από στρατιωτική δραστηριότητα, αλλά οι επιστήμονες των Ηνωμένων Πολιτειών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ήχος ήταν αποτέλεσμα σπάσιμου πάγου στην Ανταρκτική.

Σύμφωνα με ιστιοπλόους που βρέθηκαν εκεί, η εμπειρία της ερήμου του Σημείου Νέμο ήταν πρωτόγνωρη, με τους δύσκολους ανέμους και τα μεγάλα κύματα. Ο Σάιμον Φίσερ, κυβερνήτης του σκάφους «Malama», δήλωσε ότι ένιωθε σαν να ήταν σε ένα μέρος της Γης όπου δεν ανήκουν οι άνθρωποι. Οι ιστιοπλόοι περιέγραψαν την αδυναμία τους να κοιμηθούν σωστά και την ανάγκη να είναι δεμένοι για να μην πέσουν από το σκάφος.

Αντιθέτως, το νερό στην περιοχή είναι το πιο καθαρό των ωκεανών, αν και στερείται θρεπτικών συστατικών. Ο διάσημος διαστημικός σταθμός MIR βρίσκεται επίσης εκεί, σε βάθος 4000 μέτρων. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 διαστημικά απορρίμματα «λερώνουν» το Σημείο Νέμο.

Αυτό το απομονωμένο σημείο της Γης είναι ένα αντι-Έβερεστ — μια απρόσιτη περιοχή που προσφέρει ελάχιστα στον επισκέπτη, ενώ η λέξη «nemo» στα λατινικά σημαίνει «κανείς». Ο συνδυασμός της μοναξιάς και του αφιλόξενου περιβάλλοντος του Σημείου Νέμο καθιστά αυτή την τοποθεσία μοναδική. Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Τίτλος: Η Σκληρή Στιγμή του Παναθηναϊκού Μετά τον Θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ

Τίτλος: Η Σκληρή Στιγμή του Παναθηναϊκού Μετά τον Θάνατο του Τζορτζ Μπάλντοκ

Διάψευση της Ουκρανίας για προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αντάρτες στο Μαλί

Διάψευση της Ουκρανίας για προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αντάρτες στο Μαλί