Ο τουρκικός Τύπος καλύπτει σήμερα, αν και όχι με έντονο τρόπο, την άτυπη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, η οποία είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο μετά από αρκετά χρόνια. Με τον γνωστό αέρα αυτοπεποίθησης, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να μεταφέρει ένα μήνυμα σταθερής θέσης και εθνικής υπεροχής.
Η δήλωση του Ερσίν Τατάρ κατά την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς: «Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει μόνο όταν μας αποδοθεί κυριαρχία». Αυτή η θέση επισημαίνεται επανειλημμένα στις τουρκικές φιλο-κυβερνητικές εφημερίδες, όπως η Τουρκιγέ και η Γενί Ακίτ, οι οποίες υποδεικνύουν ότι οι όροι της τουρκικής πλευράς είναι «ξεκάθαροι και αμετακίνητοι».
Στο γενικότερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η τουρκική στάση παραμένει αμετάβλητη, υπογραμμίζοντας την επιλογή της ύπαρξης δύο κρατών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Μιλιέτ, οι διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι η λύση θα βασιστεί είτε στην ύπαρξη δύο ξεχωριστών λαών και κρατών είτε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία. Αυτή η θέση παρουσιάζεται στη συνέχεια με απόλυτο τρόπο από άλλες εφημερίδες, όπως η Γενί Σαφάκ και η Σοζτζού, αποκλείοντας την προοπτική μιας ομοσπονδιακής λύσης.
Επιπλέον, η εφημερίδα Χουριέτ προσφέρει μια πιο εκτενή ανάλυση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου. Επισημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται από τον τουρκικό εθνικιστικό χώρο ως «βασικός μοχλός» των δυτικών σχεδίων στην ανατολική Μεσόγειο, που αποσκοπούν στην υπονόμευση της τουρκικής επιρροής. Αυτή η αφήγηση επαναλαμβάνεται, τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρείται απειλή για την ασφάλεια της περιοχής.
Η κάλυψη της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Τατάρ από τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αφήνει περιθώρια αισιόδοξων ερμηνειών για την πιθανότητα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Αντίθετα, η ρητορική που αφορά «κεκτημένα» και «αμετακίνητες θέσεις» ενισχύει την αίσθηση ότι η τουρκική πλευρά ακολουθεί μια σαφή και αδιάλλακτη κατεύθυνση.
Πηγή: ethnos.gr