Συνάντηση Χριστοδουλίδη Τατάρ Οι Τουρκικές Θέσεις για το Κυπριακό Ζήτημα

Συνάντηση Χριστοδουλίδη Τατάρ Οι Τουρκικές Θέσεις για το Κυπριακό Ζήτημα

Χριστοδουλίδης – Τατάρ (AP Photo/Petros Karadjias)

Ο τουρκικός Τύπος καλύπτει σήμερα, αν και όχι με έντονο τρόπο, την άτυπη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, η οποία είναι η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών στην Κύπρο μετά από αρκετά χρόνια. Με τον γνωστό αέρα αυτοπεποίθησης, η τουρκική πλευρά προσπαθεί να μεταφέρει ένα μήνυμα σταθερής θέσης και εθνικής υπεροχής.

Η δήλωση του Ερσίν Τατάρ κατά την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη επαναλαμβάνει τη σταθερή θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς: «Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει μόνο όταν μας αποδοθεί κυριαρχία». Αυτή η θέση επισημαίνεται επανειλημμένα στις τουρκικές φιλο-κυβερνητικές εφημερίδες, όπως η Τουρκιγέ και η Γενί Ακίτ, οι οποίες υποδεικνύουν ότι οι όροι της τουρκικής πλευράς είναι «ξεκάθαροι και αμετακίνητοι».

Στο γενικότερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, η τουρκική στάση παραμένει αμετάβλητη, υπογραμμίζοντας την επιλογή της ύπαρξης δύο κρατών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Μιλιέτ, οι διπλωματικές πηγές επιμένουν ότι η λύση θα βασιστεί είτε στην ύπαρξη δύο ξεχωριστών λαών και κρατών είτε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία. Αυτή η θέση παρουσιάζεται στη συνέχεια με απόλυτο τρόπο από άλλες εφημερίδες, όπως η Γενί Σαφάκ και η Σοζτζού, αποκλείοντας την προοπτική μιας ομοσπονδιακής λύσης.

Επιπλέον, η εφημερίδα Χουριέτ προσφέρει μια πιο εκτενή ανάλυση του γεωπολιτικού ρόλου της Κύπρου. Επισημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται από τον τουρκικό εθνικιστικό χώρο ως «βασικός μοχλός» των δυτικών σχεδίων στην ανατολική Μεσόγειο, που αποσκοπούν στην υπονόμευση της τουρκικής επιρροής. Αυτή η αφήγηση επαναλαμβάνεται, τονίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρείται απειλή για την ασφάλεια της περιοχής.

Η κάλυψη της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Τατάρ από τα τουρκικά ΜΜΕ δεν αφήνει περιθώρια αισιόδοξων ερμηνειών για την πιθανότητα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Αντίθετα, η ρητορική που αφορά «κεκτημένα» και «αμετακίνητες θέσεις» ενισχύει την αίσθηση ότι η τουρκική πλευρά ακολουθεί μια σαφή και αδιάλλακτη κατεύθυνση.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Εξάρθρωση Δικτύου Πλαστών Ταξιδιωτικών Εγγράφων στην Αθήνα

Εξάρθρωση Δικτύου Πλαστών Ταξιδιωτικών Εγγράφων στην Αθήνα

Διπλωματικές Αναζητήσεις και Προσδοκίες της Τουρκίας για Συνομιλίες με την Ελλάδα

Διπλωματικές Αναζητήσεις και Προσδοκίες της Τουρκίας για Συνομιλίες με την Ελλάδα