Παγκόσμιο Εμπάργκο Όπλων Στην Αϊτή για την Καταπολέμηση Εγκληματικών Συμμοριών

Παγκόσμιο Εμπάργκο Όπλων Στην Αϊτή για την Καταπολέμηση Εγκληματικών Συμμοριών

Αϊτή – Aστυνομία/ AP

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σε ψηφοφορία που διεξήχθη την Παρασκευή, αποφάσισε για την επιβολή παγκόσμιου εμπάργκο σε όλα τα όπλα και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που κατευθύνονται προς την Αϊτή. Η Αϊτή, μια χώρα της Καραϊβικής που αντιμετωπίζει σοβαρές ανθρωπιστικές και πολιτικές κρίσεις, βρίσκεται υπό την πίεση ισχυρών συμμοριών που ελέγχουν σημαντικές περιοχές.

Ομόφωνα, το ΣΑ υιοθέτησε την απόφαση 2752 (2024), που υποχρεώνει όλα τα κράτη-μέλη να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εμποδιστεί η προμήθεια, η πώληση ή η μεταφορά όλων των τύπων όπλων και στρατιωτικών ειδών προς την Αϊτή. Η απόφαση αυτή καταρτίστηκε από τον Ισημερινό και τις ΗΠΑ και ανανεώνει για ένα ακόμη έτος την εντολή της επιτροπής που επιτηρεί τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί.

Εδώ και χρόνια, η Αϊτή βιώνει μια αυξανόμενη κρίση, και οι πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει περιλαμβάνουν ανθρωπιστικές, οικονομικές και πολιτικές πτυχές. Τον Οκτώβριο του 2022, το ΣΑ είχε επιβάλει καθεστώς κυρώσεων, το οποίο περιοριζόταν αρχικά σε έναν μόνο αρχηγό συμμορίας, τον Τζίμι Σεριζιέ. Ωστόσο, ο αριθμός των περιλαμβανόμενων στο καθεστώς κυρώσεων αρχηγών συμμοριών έχει πλέον αυξηθεί στους επτά.

Παρά τις κυρώσεις, οι αναφορές δείχνουν ότι η κατάσταση παραμένει δραματική. Πολυεθνική δύναμη υπό την ηγεσία της Κένυας έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στην Αϊτή το καλοκαίρι, με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας. Σύμφωνα με αναφορές της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 3.661 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τον Ιανουάριο, ενώ πρόσφατη επίθεση συμμορίας είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 109 άτομα στην κοινότητα Ποντ Σοντέ.

Αν και οι κυρώσεις έχουν επιβληθεί, οι ειδικοί χαρακτήρισαν τον αντίκτυπο των μέτρων «εξαιρετικά περιορισμένο», τονίζοντας ότι η εφαρμογή του εμπάργκο είναι μέτρια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν συνεχώς τις ανησυχίες τους για την κατάσταση ασφαλείας στην Αϊτή, ενώ οι συνθήκες στην περιοχή παραμένουν τεταμένες.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Ματούλα Ζαμάνη Αντιδρά στον Σάλο με Μήνυμα για την Κοινωνία

Ματούλα Ζαμάνη Αντιδρά στον Σάλο με Μήνυμα για την Κοινωνία

Στατιστικά Θύματα από Νέους Βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζα

Στατιστικά Θύματα από Νέους Βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζα