Η πρόσφατη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για την πορεία των τιμών του πετρελαίου. Μετά την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν έως 5%, αλλά η αύξηση αυτή περιορίστηκε γρήγορα. Στη συνέχεια, την Πέμπτη, οι τιμές ανέβηκαν ξανά μετά από δηλώσεις του προεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε ενέργειες κατά ιρανικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
Ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ και η ενδεχόμενη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης επηρεάζουν άμεσα τις τιμές του αργού. Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν το Ισραήλ θα επιλέξει να χτυπήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν και εάν αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω συγκρούσεις, όπως η πιθανότητα μπλοκαρίσματος των τάνκερ στα στενά του Ορμούζ.
Η κατάσταση αυτή είναι ενσωματωμένη σε μια πιο ευρεία εικόνα όπου ο πόλεμος πέρυσι ξεκίνησε να προκαλεί ανησυχίες για τις οικονομικές συνέπειες και την επίδραση στις τιμές του πετρελαίου. Οι φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ειδικά με πιθανή εμπλοκή του Ιράν, έχουν επηρεάσει την αντίληψη των αγορών. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου είχαν αρχικά κινηθεί πτωτικά, καθώς το Ιράν δεν φαινόταν διατεθειμένο να εμπλακεί άμεσα.
Πριν από όλα αυτά, η δραστηριότητα του ΟΠΕΚ είχε φέρει τις τιμές του μπρεντ σε υψηλότερα επίπεδα, με μια μικρή αύξηση στους δείκτες. Όμως η παρέμβαση του ΟΠΕΚ, ο οποίος μείωσε την παραγωγή του, και η αυξημένη προσφορά από χώρες εκτός του καρτέλ, κυρίως τις ΗΠΑ, είχαν οδηγήσει σε πτώση των τιμών, υποδεικνύοντας ότι ο ΟΠΕΚ δεν έχει την ίδια επιρροή που είχε στο παρελθόν.
Κλείνοντας, οι αναλυτές αναφέρουν ότι αν οι ιρανικές εξαγωγές πληγούν σοβαρά, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά περίπου 20 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας κοντά στα 100 δολάρια. Ωστόσο, η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει έναν πόλεμο καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη του τι μέλλει γενέσθαι.
Πηγή: ethnos.gr