Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους οικονομολόγους του 21ου αιώνα, ο Νταρόν Ατζέμογλου, κέρδισε φέτος το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, καθιστώντας τον τον τρίτο Τούρκο βραβευμένο με Νόμπελ, μετά τον Ορχάν Παμούκ και τον Αζίζ Σαντζάρ. Ο Ατζέμογλου, Τουρκο-Αρμένιος ακαδημαϊκός, έχει διακριθεί για τη μελετητική του εργασία σχετικά με τη σύνδεση των πολιτικών και οικονομικών θεσμών με την οικονομική ευημερία των κρατών. Η διάκριση του αυτή προήλθε από την ερεύνα του για τα αυταρχικά καθεστώτα, τα οποία είναι ικανά να προάγουν βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά αναστέλλουν την καινοτομία και την οικονομική πρόοδο μακροπρόθεσμα.
Γεννημένος το 1967 στην Κωνσταντινούπολη από Αρμένιους γονείς, ο Ατζέμογλου είχε από νωρίς ενδιαφέρον για την πολιτική και την οικονομία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Αγγλία, εργάστηκε σκληρά για να καταλήξει καθηγητής στους Μεταπτυχιακούς Σχολές του MIT στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένα σημαδιακό γεγονός από την εφηβεία του τον σημάδεψε: όταν ήταν μαθητής γυμνασίου, ένας καθηγητής ιστορίας τον υποχρέωσε να αλλάξει το όνομά του σε Σουλεϊμάν, εννοώντας ότι το όνομά του δεν ήταν “τουρκικό”. Αυτή η εμπειρία φαίνεται να ενίσχυσε τη δέσμευσή του για την προώθηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ατζέμογλου προβλέπει ότι η επόμενη εικοσαετία θα είναι περίοδος κατά την οποία τα σημαντικά ρεύματα που θα καθορίσουν την παγκόσμια πορεία περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη, τη γήρανση του πληθυσμού, την κλιματική αλλαγή, τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομική τάξη, και τη δημοκρατική κρίση. Ο ίδιος υπογραμμίζει τη σημασία των προσαρμογών που θα πρέπει να κάνουν οι χώρες — αλλιώς θα μείνουν πίσω, όπως συμβαίνει στην Τουρκία.
Πηγή: ethnos.gr