Νέο Κεφάλαιο Στο Κυπριακό Από Τον Γενικό Γραμματέα Του ΟΗΕ

Νέο Κεφάλαιο Στο Κυπριακό Από Τον Γενικό Γραμματέα Του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες (Associated Press)

Απόψε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα προσπαθήσει να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο Κυπριακό, παρουσιάζοντας έναν «οδικό χάρτη» στο δείπνο που θα έχει με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική εφημερίδα «Ντουβάρ», στην ατζέντα βρίσκεται και η προετοιμασία μιας άτυπης τετραμερούς διάσκεψης που θα ακολουθήσει, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων εκπροσώπων, μετά την επίσκεψη του Φιντάν στην Αθήνα.

Ο Γκουτέρες φέρνει έναν νέο οδικό χάρτη που εστιάζει σε κρίσιμα ζητήματα όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και η πολιτική ισότητα, με στόχο να αποκατασταθούν οι συνομιλίες που είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο στο Κραν Μοντάνα το 2017. Ο ίδιος επιδιώκει την άρση αυτού του αδιεξόδου και αναμένεται να προσφέρει περισσότερο εύχρηστο έγγραφο από το «Πλαίσιο Γκουτέρες», το οποίο περιλαμβάνεται στην ατζέντα τα τελευταία χρόνια.

Πηγές από την Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρουν ότι, μετά την παρουσίαση του οδικού χάρτη και την επίσκεψη Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου, θα οργανωθεί η άτυπη τετραμερής διάσκεψη. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι Κύπριοι ηγέτες, καθώς και εκπρόσωποι από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Η Άγκυρα φαίνεται να έχει αναπροσαρμόσει τη στάση της «αθόρυβα», δίνοντας την έγκρισή της για την εντατικοποίηση των συζητήσεων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν φέρεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις. Αν και η Τουρκία δεν έχει εγκαταλείψει την πολιτική των «δύο κρατών», έχει αντλήσει θετικά μηνύματα από τις διπλωματικές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, οδηγώντας έτσι σε μία τάση για αυξημένες διαβουλεύσεις.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι δύο πλευρές φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους. Ο Χριστοδουλίδης θα επιμείνει στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ενώ ο Τατάρ θα απαιτήσει την αναγνώριση του ισότιμου καθεστώτος της τουρκοκυπριακής πλευράς και τη λειτουργία άμεσων δεσμών με τον έξω κόσμο.

Οι εξελίξεις στις επόμενες ώρες θα δείξουν αν αυτή η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ μπορεί να φέρει τα μέρη πιο κοντά για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων. Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Τραγική Απώλεια για τον Παναθηναϊκό και το Ελληνικό Ποδόσφαιρο

Τραγική Απώλεια για τον Παναθηναϊκό και το Ελληνικό Ποδόσφαιρο

Εξάρθρωση Δικτύου Πλαστών Ταξιδιωτικών Εγγράφων στην Αθήνα

Εξάρθρωση Δικτύου Πλαστών Ταξιδιωτικών Εγγράφων στην Αθήνα