Η Σύγχρονη Πολιτική Σκηνή στην Αυστρία και η Άνοδος του Ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας

Η Σύγχρονη Πολιτική Σκηνή στην Αυστρία και η Άνοδος του Ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας

Εκλογές στην Αυστρία (AP Photo/Andreea Alexandru)

Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκο Παναγιώτου, είναι πιθανό το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη στις επόμενες εκλογές. Αυτό θα συμβεί εφόσον τα παραδοσιακά κόμματα διατηρήσουν την αμυντική τους στάση απέναντι στο FPO και δεν ανατρέψουν την ατζέντα της συζήτησης προς τις δικές τους θέσεις. Ο κ. Παναγιώτου σημειώνει ότι το FPO υποστηρίζει θέσεις υπέρ της Ρωσίας και κατά της στήριξης προς την Ουκρανία, κάτι που δείχνει τη σύνδεσή του με τον αντισυστημισμό που προωθείται από τον Πούτιν στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής τονίζει επίσης ότι η επίδραση του FPO οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική του παρουσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media, όπως το TikTok. Το κόμμα έχει καταφέρει να επηρεάσει την ροή της πληροφόρησης, προσελκύοντας πολλά νέα άτομα. Η στρατηγική του FPO περιλάμβανε επίσης πιέσεις προς τα μέσα που ήταν αντίθετα στις θέσεις του, γεγονός που του επέτρεψε να κυριαρχήσει σε πολλές περιοχές της Αυστρίας.

Η έκβαση της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας δεν ήταν τυχαία, όπως υπογραμμίζει ο κ. Παναγιώτου, ο οποίος χαρακτήρισε την νίκη των ακροδεξιών ως λίγο-πολύ αναμενόμενη. Σημαντικοί παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν είναι το πολιτικό παρελθόν της Αυστρίας και η γενικότερη στροφή της Ευρώπης προς τον αντισυστημισμό. Η πολιτική αυτή τοποθέτηση έχει βρει απήχηση μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στη ρητορική του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η συμπολίτευση για τις κεντρικές δυνάμεις στην Αυστρία δεν θα επιλέξει να κάνει συμμαχίες με το FPO, επηρεασμένες από την επιθυμία να μην νομιμοποιηθούν πολιτικά ακραίες θέσεις, όπως του ακροδεξιού κόμματος, και άλλων ανάλογων κομμάτων στην Ευρώπη. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια αβεβαιότητα για την πολιτική σκηνή της χώρας, με την πιθανότητα εμφάνισης νέων συνεργασιών και αλλαγών να επισκιάζει το πολιτικό τοπίο.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Καπνός από τη φωτιά στην Κορινθία φτάνει μέχρι την Κρήτη

Καπνός από τη φωτιά στην Κορινθία φτάνει μέχρι την Κρήτη

Σοβαρός Απολογισμός Τροχαίων Ατυχημάτων στην Αττική τον Σεπτέμβριο

Σοβαρός Απολογισμός Τροχαίων Ατυχημάτων στην Αττική τον Σεπτέμβριο