Η τουρκική κοινωνία έχει βιώσει δραματικές αλλαγές λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού, με σημαντικές επιπτώσεις στη διατροφική της κουλτούρα. Σε πολλές περιπτώσεις, το φαγητό σε εστιατόρια έχει γίνει πολυτέλεια που μπορούν να αντέξουν μόνον λίγοι. Ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου οι αυξήσεις είναι ορατές σε κάθε τομέα, οι τιμές στα εστιατόρια έχουν εκτοξευθεί. Μόλις μέσα σε 1-1.5 χρόνο, το μέσο κόστος για ένα γεύμα έχει αυξηθεί από 10-20€ σε 50€ ανά άτομο.
Τα οικονομικά βάρη που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις προέρχονται από αυξήσεις στα συστατικά, το ενοίκιο, την ενέργεια και τους μισθούς. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει κλίμα κατηγοριών για «οπορτουνισμό», μειώνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και οδηγώντας τους πολλούς να προτιμούν να μαγειρεύουν στο σπίτι.
Μια μελέτη της Υπηρεσίας Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης επιβεβαιώνει την κατάσταση, αποκαλύπτοντας ότι το κόστος ζωής για μια τετραμελή οικογένεια έχει φτάσει τα 2.000€ τον Σεπτέμβριο, με τις προβλέψεις να αναφέρουν περαιτέρω αύξηση, καθώς οι τιμές ενοικίων αναμένεται να φτάσουν έως και 2.700€ σε ορισμένες περιοχές της πόλης.
Επιπλέον, ο διακεκριμένος οικονομολόγος Νταρόν Ατζέμογλου, καθηγητής του MIT, έχει προειδοποιήσει ότι η Τουρκία έχει 15-20 χρόνια για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας, αλλιώς θα χάσει τον δρόμο προς την ανάπτυξη. Σημείωσε ότι η απλή αναζήτηση εξωτερικών κεφαλαίων και η μείωση του πληθωρισμού δεν αρκούν, αλλά απαιτείται ένα πιο εκτενές αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ο Ατζέμογλου τόνισε την ανάγκη επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο και τεχνητή νοημοσύνη, προετοιμάζοντας τη χώρα για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας.
Πηγή: ethnos.gr