Η Καταστροφική Επίπτωση του Αθλητικού Τζόγου στην Αμερική και οι Κίνδυνοι για την Ελλάδα

Η Καταστροφική Επίπτωση του Αθλητικού Τζόγου στην Αμερική και οι Κίνδυνοι για την Ελλάδα

Freepik / ethnos.gr

Η εξάπλωση του αθλητικού τζόγου στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επιφέρει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, όπως δείχνουν τα πρόσφατα στοιχεία. Έξι χρόνια μετά τη νομιμοποίηση του τζόγου, οι Αμερικανοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι αυτή η απόφαση ίσως να ήταν λάθος. Συγκεκριμένα, οι έρευνες δείχνουν ότι η επιτρεπόμενη συμμετοχή στο αθλητικό στοίχημα έχει δημιουργήσει κύμα οικογενειακής εξαθλίωσης, πλήττοντας ιδιαίτερα τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Πριν το 2018, ο αθλητικός τζόγος ήταν απαγορευμένος στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, αλλά με την κατάργηση του νόμου περί προστασίας των επαγγελματικών και ερασιτεχνικών αθλημάτων, άνοιξαν οι πύλες του στοιχήματος. Από την στιγμή που νομιμοποιήθηκε, πολλοί Αμερικανοί άρχισαν να στοιχηματίζουν, με τα ποσά να εκτοξεύονται. Μέσα σε 18 μήνες, οι στοιχηματισμοί έφτασαν τα 50 εκατομμύρια δολάρια το μήνα και μέχρι το τέλος του 2023, ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα.

Ωστόσο, η νομιμοποίηση του τζόγου δεν έχει αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη για το κράτος. Τα φορολογικά έσοδα που προκύπτουν από τον αθλητικό τζόγο είναι πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με άλλες μορφές τυχερών παιχνιδιών. Αν και πολλές πολιτείες έχουν συμφωνήσει ότι η νομιμοποίηση έχει βλάψει περισσότερους ανθρώπους, δεν έχουν ληφθεί ακόμα σημαντικά μέτρα για την περιοριστική ρύθμιση του τζόγου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μία παρόμοια τάση. Το 2023, οι Έλληνες ξόδεψαν 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε τυχερά παιχνίδια, με αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2022. Η πανδημία έχει ενισχύσει τη δραστηριότητα του διαδικτυακού τζόγου, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία και τις ζωές των πολιτών. Ενώ οι καμπάνιες κατά του καπνού είναι πλέον περιορισμένες, οι διαφημίσεις τυχερών παιχνιδιών εξακολουθούν να κατακλύζουν τα μέσα, ηθικά ανακριτικές για την κοινωνία.

Η εθιστική φύση του τζόγου έχει σοβαρές συνέπειες για τους συμμετέχοντες, με πολλές έρευνες να συνδέουν τον τζόγο με προβλήματα όπως το άγχος, την κατάθλιψη και αυξημένα περιστατικά οικογενειακής βίας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, και αν είναι δυνατόν να περιοριστούν οι βλαβερές συνέπειες του αθλητικού τζόγου. Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Η Νέα Απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Θάνατος και Αντίκτυπος της Δολοφονίας του Χασάν Νασράλα στην Χεζμπολάχ και την Λιβανέζικης Κοινωνία

Θάνατος και Αντίκτυπος της Δολοφονίας του Χασάν Νασράλα στην Χεζμπολάχ και την Λιβανέζικης Κοινωνία