Η Εξέλιξη και οι Συνήθειες του Halloween στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Η Εξέλιξη και οι Συνήθειες του Halloween στην Ελλάδα και τον Κόσμο

«Τρομακτικές» κολοκύθες για το Halloween (Pixabay)

Το Halloween εορτάζεται την νύχτα της 31 Οκτωβρίου και είναι μια γιορτή που κυρίως αναγνωρίζεται σε χώρες του αγγλοσαξωνικού κόσμου. Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια η γιορτή έχει αρχίσει να κερδίζει δημοτικότητα και στην Ελλάδα, με ανθρώπους όλων των ηλικιών να ντύνονται με τρομακτικές στολές.

Το Halloween έχει τις ρίζες του σε αρχαία γαελικά φεστιβάλ, όπως το Σόουιν (Ιρλανδικά: Samhain), το οποίο επικεντρωνόταν στη σοδειά. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευσή του. Μερικοί υποστηρίζουν ότι η γιορτή προήλθε από παγανιστικές παραδόσεις, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα του χριστιανικού εορτασμού της Ημέρας των Αγίων Πάντων.

Η διάδοση του Halloween στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε τον 19ο αιώνα από Ιρλανδούς και Σκωτσέζους μετανάστες. Στη συνέχεια, η αμερικανική επιρροή βοήθησε στην επέκταση του εορτασμού και σε χώρες όπου δεν υπάρχουν γνώσεις για τις αγγλοσαξωνικές παραδόσεις.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, τα παιδιά ντύνονται με τρομακτικά κοστούμια και επισκέπτονται σπίτια ζητώντας γλυκά μέσω του γνωστού «trick or treat» ή «φάρσα ή κέρασμα». Επιπρόσθετα, οι κολοκύθες έχουν καθιερωθεί ως σύμβολο της γιορτής, με τους ανθρώπους να τους δίνουν σχήματα και να τοποθετούν κεριά μέσα τους.

Για ορισμένους, το Halloween έχει και θρησκευτική σημασία, καθώς συμμετέχουν σε λειτουργίες ή ανάβουν κεριά στα μνήματα των αγαπημένων τους. Αξιοσημείωτο είναι πως κάποιοι Χριστιανοί απέχουν από την κατανάλωση κρέατος τη συγκεκριμένη ημέρα, δεδομένου ότι είναι η παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων.

Η παράδοση των κολοκυθών συνδέεται με τον μύθο του Τζακ, ο οποίος πέθανε και δεν είχε πρόσβαση ούτε στον παράδεισο ούτε στην κόλαση. Ο μύθος λέει ότι ο Τζακ αιχμαλώτισε τον διάβολο, και όταν πέθανε, του πέταξε ένα κάρβουνο που χρησιμοποίησε για να φωτίσει το γογγύλι που κουβαλούσε, τριγυρνώντας αναζητώντας έναν τόπο να αναπαυθεί. Έτσι, οι Ιρλανδοί άρχισαν να σκάλισμα ενός γογγυλιού ή κολοκύθας και να βάζουν μέσα ένα κερί για να προστατεύονται από τα κακά πνεύματα.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Αντίκτυποι και Αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας για το Πρόστιμο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Αντίκτυποι και Αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας για το Πρόστιμο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Παράνομη η Απεργία Δασκάλων και Νηπιαγωγών σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθηνών

Παράνομη η Απεργία Δασκάλων και Νηπιαγωγών σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Αθηνών