Η λειψυδρία δεν είναι ένα πρόβλημα που περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί παγκόσμια ανησυχία, με τις τελευταίες καταγραφές να δείχνουν μεγάλες απώλειες νερού στους ποταμούς του πλανήτη. Καθώς περνούν τα χρόνια, οι εκτιμήσεις προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, κυρίως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. «Το 2023 ήταν η χειρότερη χρονιά για τα ποτάμια των τελευταίων 33 χρόνων», δήλωσε μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Σελέστ Σάουλο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του νερού ως ένδειξης της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2050, περίπου 3,6 δισ. άνθρωποι αναμένεται να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είναι η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, αν και αυτό συνεπάγεται υψηλό ενεργειακό κόστος. Μια άλλη εναλλακτική είναι ο καθαρισμός και η επαναχρησιμοποίηση λυμάτων για άρδευση και βιομηχανική χρήση. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναγνώρισε τις αβεβαιότητες που υπάρχουν σε σχέση με την παροχή νερού και το ενεργειακό κόστος, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στο μέλλον θα υπάρξει δραματική μείωση του ενεργειακού κόστους.
Επιπλέον, υπάρχουν απαιτήσεις για επενδύσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ από τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή διαχείριση του νερού. Η κυβέρνηση προώθησε νομοθετική ρύθμιση για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τα χρέη των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε δανεισμό και εκτέλεση έργων.
Η υδρολόγος και καθηγήτρια στο ΕΜΠ, Μαρία Μιμίκου, τόνισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε μετρήσεις των ποταμών και υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας ενός εθνικού δικτύου υπό έναν κεντρικό φορέα. Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν ότι η δραματική μείωση των βροχοπτώσεων θα συνεχιστεί και το 2024, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια αγροτική παραγωγή.
Πηγή: ethnos.gr