Η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη

Η ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη

Νερό (pixabay.com)

Η κατάσταση των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση, που απαιτεί άμεσες και συντονισμένες ενέργειες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι μόλις το 37% των επιφανειακών υδάτων της ηπείρου βρίσκεται σε καλή ή πολύ καλή οικολογική κατάσταση. «Η υγεία των ευρωπαϊκών υδάτων δεν είναι ικανοποιητική. Τα ύδατά μας αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων που απειλούν την ασφάλεια του νερού στην Ευρώπη», δηλώνει η διευθύντρια του οργανισμού, Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

Η χημική υγεία των επιφανειακών υδάτων είναι παρατηρείται σε καλή κατάσταση μόλις στο 29% των περιπτώσεων, σε αντίθεση με τον υδροφόρο ορίζοντα, όπου η κατάσταση φτάνει το 77%. Καλή χημική υγεία σημαίνει απουσία ρύπανσης από οργανικές ουσίες και επικίνδυνες χημικές ενώσεις όπως οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) και τα μικροπλαστικά.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, κυρίως από την καύση άνθρακα και τις εκπομπές οχημάτων, καθώς και η γεωργία, που παράγει μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ποιότητα των επιφανειακών υδάτων. «Η ευρωπαϊκή γεωργία πρέπει να υιοθετήσει πιο αειφόρους φυσικούς και αγροοικολογικούς τρόπους παραγωγής, υποστηριζόμενους από κατάλληλα κίνητρα», τονίζει η έκθεση.

Ο οργανισμός έχει αποτιμήσει 120.000 εξωτερικές επιφάνειες υδάτων και 3,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα υπόγειων υδάτων σε 19 κράτη μέλη της ΕΕ και στη Νορβηγία, προτείνοντας μείωση της χρήσης ζιζανιοκτόνων κατά 50% μέχρι το 2030.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων προσθέτει περαιτέρω πίεση. Είναι επιτακτική ανάγκη να περιοριστεί η κατανάλωση νερού και να αποκατασταθούν τα οικοσυστήματα, καθώς οι υδάτινοι πόροι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την αποκατάσταση των πολύτιμων υδάτων, ώστε αυτή η ζωτικής σημασίας πηγή να παραμείνει ασφαλής για τις επόμενες γενιές», καταλήγει η Λέενα Ιλα-Μονόνεν.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Πανελλαδική Απεργία Εκπαιδευτικών και Κλειστά Σχολεία την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Πανελλαδική Απεργία Εκπαιδευτικών και Κλειστά Σχολεία την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου

Αποχαιρετώντας τη Μητέρα της: Η Νικόλ Κίντμαν στη Κηδεία της Τζάνελ Κίντμαν

Αποχαιρετώντας τη Μητέρα της: Η Νικόλ Κίντμαν στη Κηδεία της Τζάνελ Κίντμαν