Επίθεση Ιράν σε Αεροπορική Βάση του Ισραήλ με Βαλλιστικούς Πύραυλους

Επίθεση Ιράν σε Αεροπορική Βάση του Ισραήλ με Βαλλιστικούς Πύραυλους

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν χτύπησαν ισραηλινή βάση με F-35 (Video Capture)

Τμήματα αεροπορικής βάσης στο Ισραήλ επλήγησαν από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν τη νύχτα της Τρίτης (01/10). Οι επιθέσεις, όπως επιβεβαιώνεται από δορυφορικές εικόνες, προκάλεσαν ζημιές σε δύο υπόστεγα αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Νεβατίμ, που βρίσκεται στην περιοχή του Νεγκέβ και φιλοξενεί τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Σύμφωνα με την Planet Labs PBC και αναφορές από ισραηλινά μέσα, το ένα από τα υπόστεγα φαίνεται να έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, ενώ στο διπλανό παρατηρούνται μερικές ζημιές.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν πλήγματα στις βάσεις τους, αλλά διαψεύδουν τις φήμες για ζημιές στα μαχητικά αεροσκάφη. Παραμένει ασαφές αν κάποια αεροσκάφη εντός των υπόστεγων υπέστησαν ζημίες από την επίθεση. Σε δήλωσή τους, επεσήμαναν ότι οι πύραυλοι προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια γραφείων και περιοχές συντήρησης, χαρακτηρίζοντας τις συνέπειες της επίθεσης ως «μη αποτελεσματικές».

Η ιρανική επίθεση, που περιλάμβανε περίπου 180 βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων και υπερηχητικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς Fattah-2, φαίνεται να εκδηλώθηκε ως αντίδραση στα πλήγματα του Ισραήλ στις υποδομές της Χεζμπολάχ και τη δολοφονία του ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυκλοφορούν βίντεο που απεικονίζουν αναχαιτίσεις πυραύλων από τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ, ενώ άλλοι πυραυλοί εκτοξεύονται και προσγειώνονται σε διάφορες περιοχές, όπως το Τελ Αβίβ και κοντά στην αεροπορική βάση Όρτ Τελ Νόφ.

Αν και οι πληροφορίες για εκτεταμένες ζημίες στα F-35 διαψεύστηκαν, οι ισχυρισμοί χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι τουλάχιστον 20 από αυτά τα αεροσκάφη καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές δεν επιβεβαιώνονται. Οι επιθέσεις εγείρουν παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, που θα μπορούσε να εμπλέκει το Ισραήλ και τους συμμάχους του, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, εναντίον του Ιράν και των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη πολιτοφυλακών.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Φωτιά σε χαμηλή βλάστη στη Λέσβο χωρίς άμεση απειλή για κατοικημένες περιοχές

Φωτιά σε χαμηλή βλάστη στη Λέσβο χωρίς άμεση απειλή για κατοικημένες περιοχές

Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για τον Έβρο και τις Τοπικές Κοινότητες

Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης για τον Έβρο και τις Τοπικές Κοινότητες