Κατά την ομιλία του στην περιφερειακή διάσκεψη του Ατλαντικού Συμβουλίου για την Καθαρή και Ασφαλή Ενέργεια, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, τόνισε την επιθυμία της Άγκυρας να ενισχύσει τις συνεργασίες με γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, στον τομέα της ενέργειας. Ο Μπαϊρακτάρ επισήμανε την αναγκαιότητα αναβάθμισης των δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με τη Ελλάδα και τη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι αυτό είναι κρίσιμο για την εξαγωγή περισσότερων ενεργειακών πόρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Εμείς, ως Τουρκία, είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε ό,τι επενδύσεις πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής και στη διαφοροποίηση του φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός.
Η Τουρκία, προκειμένου να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, προγραμματίζει επενδύσεις στις υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τη χωρητικότητα του τρέχοντος δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. «Ένα από τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούμε είναι η υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι επενδύσεις σε αυτά τα θέματα», ανέφερε, υποσχόμενος περισσότερες λεπτομέρειες στο πρόγραμμα Στρατηγικής Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Τουρκίας.
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης την αυξανόμενη σημασία της Τουρκίας ως χώρας εξαγωγής φυσικού αερίου, αναφέροντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο κύριος προμηθευτής LNG για τη χώρα. «Το μερίδιο του αμερικανικού LNG στην τουρκική αγορά έχει αυξηθεί τα τελευταία 5-6 χρόνια», υπογράμμισε ο Μπαϊρακτάρ.
Στην κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας, αναφέρθηκε και στην πρόοδο της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Άκουγιου. Με την ολοκλήρωσή του, η Τουρκία αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 35 εκατομμύρια τόνους ετησίως. «Η πρόοδος του πρώτου αντιδραστήρα έχει ξεπεράσει το 90%», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το 2025, η Τουρκία θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα μέσω αυτού του εργοστασίου.
Πηγή: ethnos.gr