Ενίσχυση των Γερμανοτουρκικών Σχέσεων με την Επίσκεψη του Καγκελάριου Σολτς στην Τουρκία

Ενίσχυση των Γερμανοτουρκικών Σχέσεων με την Επίσκεψη του Καγκελάριου Σολτς στην Τουρκία

Όλαφ Σολτς – Ταγίπ Ερντογάν  (AP Photo/Khalil Hamra)

Σύμφωνα με πληροφορίες από γερμανικά ΜΜΕ και την αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοζτζού, η συνάντηση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στο παλάτι Ντολμάμπαχτσέ επικεντρώθηκε σε διάφορους σημαντικούς τομείς. Παρά την εστίαση στις δημόσιες δηλώσεις τους στην επιθετικότητα του Ισραήλ, οι διμερείς συνομιλίες περιλάμβαναν διαφορετικές ατζέντες.

Ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν περιλάμβανε τον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου, όπου η γερμανική εταιρεία Siemens θα παραδώσει εξαρτήματα που είχαν καθυστερήσει στη διαδικασία. Ο Ερντογάν τόνισε ότι αυτή η καθυστέρηση είχε σημαντικές επιπτώσεις και οι κυρώσεις κατά της Siemens αναφέρονται ως ενδεχόμενο. Ο Σολτς διαβεβαίωσε ότι παρόμοια προβλήματα θα αποφεύγονται στο μέλλον.

Ο καγκελάριος επεσήμανε επίσης ότι 15.789 Τούρκοι που βρίσκονται στη Γερμανία έχουν εκδοθεί αποφάσεις απέλασής τους, και εξετάζονται τρόποι επιστροφής τους στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία ζήτησε την άρση των εμποδίων για την πώληση των μαχητικών Eurofighter.

Οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας έχουν δείξει στοιχεία εξομάλυνσης, παρά τις διακυμάνσεις των πολιτικών σχέσεων. Ο Σολτς δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και πρέπει να υποστηρίζεται η συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

Η ανακοίνωση της συνέχισης των διακυβερνητικών διαβουλεύσεων, οι οποίες είχαν παγώσει από το 2016, υποδηλώνει τη θέληση και των δύο πλευρών να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την θέση της Γερμανίας ως κλειδί στην ΕΕ.

Ο Σολτς υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα κατά του PKK, αγνοώντας τις πιέσεις από διαφορετικές οργανώσεις, που ζητούσαν σκληρή στάση κατά της Τουρκίας και την απαγόρευση πώλησης αμυντικών συστημάτων.

Η γεωπολιτική κατάσταση στην Ουκρανία ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας στη συζήτηση, δεδομένης της ανάγκης διασφάλισης της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Η αλλαγή στάσης του Σολτς απέναντι στην Τουρκία μπορεί να αποδοθεί στην ανάγκη συνεργασίας λόγω του αυξανόμενου κινδύνου που προέρχεται από την τρέχουσα κατάσταση στη περιοχή.

Πηγή: ethnos.gr

More From Author

Σφοδρές Επιθέσεις στη Γάζα και τη Βηρυτό με Θύματα Αμάχους

Σφοδρές Επιθέσεις στη Γάζα και τη Βηρυτό με Θύματα Αμάχους

Σύλληψη Γυναίκας στη Θεσσαλονίκη λόγω Επίθεσης Σκύλου σε Δύο Ανήλικους

Σύλληψη Γυναίκας στη Θεσσαλονίκη λόγω Επίθεσης Σκύλου σε Δύο Ανήλικους